Budapesti rendőrgyilkosság: megdöbbentő részletek derültek ki, ez történt a tragikus támadás előtt

A fiatal törzsőrmester, Baumann Péter februárban lett volna 30 éves.

Bűnügyi technikusok helyszínelnek Budapest XI. kerületében, egy Lecke utcai társasház előtt 2023. január 13-án virradóan.
Bűnügyi technikusok helyszínelnek Budapest XI. kerületében, egy Lecke utcai társasház előtt 2023. január 13-án virradóan. Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és emberölési kísérlet miatt indult eljárás az ellen a férfi ellen, aki csütörtök este Budapest XI. kerületében, egy Lecke utcai társasházban be akart törni a szomszédjához, majd megkéselt három helyszínre érkező rendőrt, akik közül egy a kórházban belehalt sérüléseibe.

A rendőrök nagy erőkkel vonultak a helyszínre, a férfi akkor támadt, mikor intézkedés alá vonták.

Gál Kristóf rendőrségi szóvivő szerint vizsgálják a helyszínre kiérkező rendőrök szakszerűségét, de a jelenlegi állás szerint szakszerűen és jogszerűen jártak el, az arányosság elveinek is megfeleltek.

Fürcht Pál, a Központi Nyomozó Főügyészség nyomozásért felelős főügyész-helyettese azt mondta, az intézkedő rendőrök hősök voltak, akár civil életeket is menthettek fellépésükkel. Az ügyet kiemelten kezelik, nem terrorcselekményként vizsgálják.

Mécsesek égnek Baumann Péter főtörzsőrmester emlékére a Rendőrségi Igazgatási Központban tartott sajtótájékoztató helyszínén 2023. január 13-án.

Mécsesek égnek Baumann Péter főtörzsőrmester emlékére a Rendőrségi Igazgatási Központban tartott sajtótájékoztató helyszínén 2023. január 13-án.Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A rendőrség honlapjára időközben felkerült a gyászjelentés. E szerint egy fiatal törzsőrmester, Baumann Péter az áldozat, aki februárban lett volna 30 éves. A rendőrségi épületeken fekete zászlóval, a szolgálati gépjárműveken gyászszalaggal tisztelegnek az elhunyt bajtárs emléke előtt. A törzsőrmestert hősi halottnak fogják nyilvánítani.

„Hangokat hallhatott” a támadó

A Telex értesülése szerint „hangokat hallhatott” a rendőröket megkéselő, zavart viselkedésű férfi, akit a lap olvasói 30 év körülinek, rendkívül izmosnak, nagyjából 80 kilósnak írtak le. Állítólag már szerda este megpróbálta rátörni az ajtót a szomszédjára, akkor nem járt sikerrel.

A lap információi szerint csütörtök este hét óra körül a férfi körbejárta a négyemeletes házat, becsengetve mindenkihez. Úgy tudni, a férfi agresszíven üvöltözött,

„nem látjátok, mi történik itt? Nem lakik itt senki?” szavakat harsogva, többször a szemközti házakra, a sötét utcára mutatva.

Szemlátomást zavart volt, de elcsendesedett, majd órákkal később, a tragédiát megelőzően rátörte az ajtót a szomszédra. A Telexnek nyilatkozó informátor szerint a férfi valamitől meg akarta menteni a felette lakót, de hogy mitől, az rejtély, a ház csendes volt. Azt is tudni vélik, hogy miután a férfi beszakította az ajtót, elismerte a betörés tényét. Eközben érkeztek meg a rendőrök, nem sokkal később pedig tragikus fordulatot vett az este.

A férfi elfogásáról az RTL mutatott videót:

Kapcsolódó hírek