Kiderült a suttyó prolik szilveszteri szórakozásának menetrendje: reggel hatig lehet tűzijátékozni, de petárdázni tilos

Kiderült a suttyó prolik szilveszteri szórakozásának menetrendje: reggel hatig lehet tűzijátékozni, de petárdázni tilos

Petárdázni idén szilveszterkor is tilos, a tűzijátékokkal pedig december 31-én este hat óra és másnap reggel hat óra között bohóckodhatnak azok a szerencsétlenek, akik állatok és embertársaik rémisztgetésével képesek csak elbúcsúztatni az évet.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kedden arról írt közleményében, hogy bár az „1. és 2. pirotechnikai osztályba sorolt” tűzijátékokhoz egész évben hozzá lehet jutni, de a 3. osztályba sorolt termékek csak december 28. és 31. között vásárolhatók.

A 3. osztályba sorolt tűzijátékok december 31-én 18 óra és január 1-jén 6 óra között használhatók, ehhez engedély nem kell, a fel nem használt, 3. pirotechnikai osztályba tartozó, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket ugyanakkor szilveszter után öt napon belül vissza kell vinni a forgalmazónak, aki köteles azt térítésmentesen visszavenni.

Az 1. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket 14, a 2. osztályba tartozókat 16 éves kortól lehet megvásárolni és használni, míg a 3. osztályba tartozókat csak nagykorúak vehetik meg.

A rendőrség azt is írta: petárdázni, ahogy a korábbi években, idén is tilos, és a petárda birtoklása is tiltott. Aki ezt a tilalmat megszegi, és petárdázik, szabálysértést követ el, ami 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

A felrobbant petárda rendkívül súlyos, akár maradandó sérülést is okozhat: végtagroncsolódás, halláskárosodás lehet a következménye – írták a közleményben.

Kapcsolódó hírek