Itt a bejelentés: kiderült, mennyiért kapjuk a gázt és az áramot januártól

Az uniós gázársapka hatására zuhan a földgáz ára; a magyar kormány ezt úgy mondja, „megvéd a szankciós felártól”.

Itt a bejelentés: kiderült, mennyiért kapjuk a gázt és az áramot januártól

„A kormány a rezsicsökkentés fenntartásával védi meg a magyar családokat az energiahordozók szankciós felárától. Az átlagfogyasztásig a hazai lakossági felhasználók továbbra is a legolcsóbban jutnak földgázhoz, és a második legalacsonyabb áron villamos energiához Európában. Januártól nem változnak a rezsicsökkentett szint felett fizetendő áram- és gázárak sem, így nem nőnek az egyetemes szolgáltatásra jogosult mintegy hatmillió fogyasztó terhei”

– jelentette be Lantos Csaba energiaügyi miniszter, miután tovább zuhan, immár nyári árakon adják a földgázt,

éppen a „szankciók” miatt, ugyanis most az uniós gázársapkáról szóló megállapodás híre lökte 100 euró alá a földgáz árát.

A lakossági felhasználók tarifáiban tehát átlagfogyasztás alatt és felett sem hoz változást az újév, ideértve mások mellett a társasházakban vagy többgenerációs családi házakban, az állami és önkormányzati bérlakásokban élőket is.

A miniszter a közlemény szerint emlékeztetett arra, hogy az átlagfogyasztás feletti lakossági áram- és gázárak jövő évi első megállapítási időszaka március helyett április végéig tart. 2023 elején tehát az eddigi gyakorlattól eltérően nem három, hanem négy hónapra rögzítik a rezsicsökkentett szinten túli tarifákat. Mivel májusig a jelenlegi díjak maradnak érvényben, a családok a teljes fűtési szezonban azonos árakkal számolhatnak. Hozzátette: januártól nem módosulnak az egyetemes szolgáltatásban maradt mintegy 150 ezer mikrovállalkozás által fizetendő, kedvezményes sáv feletti versenypiaci árak sem.

Kapcsolódó hírek