Az utóbbi években lassan, de folyamatosan nő a hazai halfogyasztás; a nehézségek ellenére van elég hal, és mindenki megtalálja a karácsonyi asztalra valót az üzletekben
– magyarázta Nagy István agrárminiszter hétfőn a halfogyasztást népszerűsítő sajtótájékoztatón, Budapesten, a Központi Vásárcsarnokban.
A karácsonyi időszak meghatározó a hazai halfogyasztásban. Becslések szerint a haltermelők ekkor értékesítik a tejes éves étkezési mennyiség 40 százalékát, egyes nagy haltermelők esetében pedig akár az éves forgalom 60-70 százalékát is kiteszi a karácsonyi haleladás – mutatott rá az agrárminiszter
a 4800 forintos pontyfilé tőszomszédságában:
Nagy a halgazdálkodást sújtó nehézségekről is beszélt, köszönetet mondva az ágazatban dolgozó minden szereplőnek, amiért mégis lesz elég magyar hal az ünnepi asztalokra, mivel korlátozták az export mennyiségét is ennek érdekében. Az agrárminiszter mindenkit arra biztatott, hogy keresse és vásárolja a magyar halat.