Orbán Viktor: A világ leghosszabb tenger alatti villamosenergia-vezetékének megépítésére készülünk

A szélerőművek engedélyezése, a napenergia támogatása túl egyszerű lenne.

Orbán Viktor miniszterelnök aláírja az Azerbajdzsánból Georgián és Románián keresztül Magyarországra áramot szállító villamosenergia-hálózatról szóló szerződést Bukarestben, a Cotroceni-palotában 2022. december 17-én.
Orbán Viktor miniszterelnök aláírja az Azerbajdzsánból Georgián és Románián keresztül Magyarországra áramot szállító villamosenergia-hálózatról szóló szerződést Bukarestben, a Cotroceni-palotában 2022. december 17-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A világon egyedülálló beruházás mellett kötelezte el magát partnereivel Magyarország: a világ leghosszabb tenger alatti villamosenergia-vezetékének megépítésére készülünk

– jelentette be Orbán Viktor szombaton Bukarestben, mielőtt aláírták az Azerbajdzsánból Georgián és Románián keresztül Magyarországra áramot szállító villamosenergia-hálózatról szóló szerződést.

Megépítjük a világ leghosszabb tenger alatti villamosenergia-vezetékét, amellyel olcsó, zöld energiát hozunk Magyarországra.

Posted by Orbán Viktor on Saturday, December 17, 2022

A kormányfő azt állította, hogy az Európai Unió stratégiai vákuumban van, amelyben az országok vezetőinek kell gondoskodniuk arról, hogy megteremtsék országaik számára a gazdasági és energiabiztonságot. Hozzátette: a megoldás új energiaforrások keresése és beszállítása Európának.

Észszerű közelségben a Kaszpi-tenger körül van energiaforrás, és ennek kiaknázásra jelent innovatív megoldást a most bejelentett vezeték

– magyarázta a miniszterelnök, hiszen nyilván például a szélerőművek engedése vagy a otthoni napenergia-termelés támogatása nem lenne ilyen „észszerű”: abból nem tudna a NER annyit lopni, mint egy újabb zavaros keleti beruházásból.

Kapcsolódó hírek