Erős fagyok jönnek, -15 fokig is hűlhet a levegő

Kerékpáros halad Zabar utcáján 2012. február 1-én. A Nógrád megye északkeleti határán, a Medves-fennsík peremén fekvő település olyan felszíni mélyedésben, fagyzugban helyezkedik el, amelybe minden oldalról beáramlik a lehűlt levegő; Zabar és környéke az ország leghidegebb téli középhőmérsékletű területe.
Kerékpáros halad Zabar utcáján 2012. február 1-én. A Nógrád megye északkeleti határán, a Medves-fennsík peremén fekvő település olyan felszíni mélyedésben, fagyzugban helyezkedik el, amelybe minden oldalról beáramlik a lehűlt levegő; Zabar és környéke az ország leghidegebb téli középhőmérsékletű területe. Fotó: MTI/Komka Péter

Egy átvonuló mediterrán ciklon hátoldalán szombattól hideg levegő érkezik hazánkba, mely komoly fagyokat hozhat.

Az Időkép előrejelzése szerint vasárnap hajnalra az ország nagy részén jelentősen csökken a felhőzet, a szél lecsendesedik, országos fagy várható. Leginkább -2 és -8 fok közötti értékekre kell számítani, de északon, a vastagabb hóval borított tájakon -10 fok alá is hűlhet a levegő.

A hétfő hajnal különösen zordnak ígérkezik. Az időjárásportál térképe szerint a Dunántúlon mínusz 5-7, az ország középső sávjában mínusz 7-9 fok várható,

északkeleten, -9 és -15 fok között alakulhat a hőmérséklet, a havas tájakon lehet a leghidegebb.

idokep-fagyok

Forrás: Időkép

Vasárnap és hétfőn egyébként napközben sem lesz melegünk, -3 és +3 fok közötti hőmérsékletre van kilátás. Hogy valami jót is mondjunk, ettől függetlenül napsütéses idő várható, a folytatásban pedig majd enyhülés valószínű.

Kapcsolódó hírek