Mikor kell üzembentartó az autóhoz, és mikor elég a tulajdonos?

Mikor kell üzembentartó az autóhoz, és mikor elég a tulajdonos?

Az üzembentartó és tulajdonos között nagy különbségek vannak, de mikor autóvásárlás előtt állunk, nem mindenki számára egyértelmű, hogy pontosan mit is jelentenek ezek. A következő cikkben viszont végigvesszük a legalapvetőbb különbségeket, és hogy ki milyen joggal rendelkezik az autó felett a különböző szerepkörökben.

Van-e minden esetben üzembentartója az autónak?

Igen, de az egyik legegyszerűbb eset az, amikor a tulajdonos egyben az üzembentartója is a gépjárműnek. Ebben az esetben ugyanis nem kell külön feltüntetni őt ebben a szerepkörben, de a belügyminisztériumi nyilvántartásban a tulajdonos látja el mindkét feladatot.

A Te autódon van már minden eshetőségre védelem, vagy csak a kötelező biztosítással rendelkezel? Válogass az online köthető gépjármű biztosítások között, és menj sokkal magabiztosabban az utakra!

Más a tulajdonos és az üzembentartó

Vannak olyan esetek is, amikor a tulajdonos csak birtokolja az autót, de a gépjármű használatáért és üzemeltetéséért teljesen más felel. Ekkor szokás őt bejegyezni üzembentartónak, hiszen ilyenkor teljesen más jogok illetik meg a tulajdonost és az üzembentartót. Ez utóbbi visel például minden terhet az üzemeltetéssel kapcsolatosan, és övé a felelősség is a használat során bekövetkező váratlan eseményekért.

Változhat-e az üzembentartó személye?

Természetesen, ahogy a tulajdonos is változhat, az üzembentartó személyének cseréje is lehetséges. Ez egy egyszerű és rutinszerű jogi lépés, amit kifejezetten gyakran alkalmaznak például tartós bérbeadás vagy lízingszerződés esetén is.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az érvényben lévő szabályok szerint a kötelező felelősségbiztosítás kötése az üzembentartó feladata, így egy új személy bejegyzéséhez ebbe a feladatkörbe természetesen új felelősségbiztosítás kötésével is jár. Ennek hiányában hiába fordulunk a hivatalhoz az új üzembentartó bejegyzésének kérelmével.

Jogosítvány nélküli üzembentartó

A Magyarországon érvényes szabályok szerint nincs jogosítványhoz kötve az, hogy valaki tulajdonosa vagy üzembentartója lehessen egy gépjárműnek, de ha egy ilyen helyzetbe kívánunk belemenni, érdemes a következő szempontokat figyelembe venni.

Az üzembentartó az a személy, aki vállalja, hogy fizeti a biztosítást, adókat és egyéb terheket, így függetlenül attól, hogy ténylegesen ki használja a gépjárművet.

Ezenfelül a gépjárművel okozott károkért és balesetekért is az üzembentartót teszik felelőssé, így kimondottan nagy kockázattal jár, ha a saját nevünk alá bejegyzett autót rendszeresen más használja külön erre irányuló szerződés nélkül.

Azt pedig minden esetben tartsuk szem előtt, hogy a gépjármű autóvezetői jogosítvány nélküli használata nemcsak felelőtlen és veszélyes, hanem törvényekbe is ütközik a világ minden pontján.

Kapcsolódó hírek