Lócsontváz és aknavető gránátok kerültek elő egy mezőzombori szántóföldön

Lócsontváz és aknavető gránátok kerültek elő egy mezőzombori szántóföldön
Fotó: Facebook/MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred

Lócsontváz és 85, különböző gyártmányú világháborús aknavető gránát került elő egy mezőzombori szántóföldön, mezőgazdasági földmunkák során – közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezrede pénteken a Facebook-oldalán.

Először csak egy 81 milliméteres német repesz aknavetőgránát került elő. A tűzszerészek ezután megkezdték a kutatást további robbanóeszközök után, azonban nem további robbanótesteket, hanem csontokat találtak a katonák. A protokollnak megfelelően felfüggesztették a keresést, az igazságügyi orvos szakértő megvizsgálta a csontokat és megállapította, hogy azok

egy közel nyolcvan évvel ezelőtt elhullott ló maradványai.

Így a tűzszerészek be tudták fejezni a mentesítést, és végül 58 darab 81 milliméteres német repesz aknavető gránátot, 26, szintén 81 milliméteres román aknavető gránátot és egy további, ezekkel megegyező űrméretű, magyar repesz aknavető gránátot szállítottak el a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, későbbi megsemmisítésre.

🦴🦴 Lócsontváz alól került elő 85 darab, különböző gyártmányú világháborús aknavetőgránát a közelmúltban egy mezőzombori…

Posted by MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred on Thursday, November 24, 2022

A tűzszerész ezred bejegyzésében arra is kitért, miért szunnyadhatott több mint nyolcvan, nem kilőtt, második világháborús robbanóeszköz egy ló csontváza alatt.

Mint írták, 1945. szeptember 28-án alakult meg az első aknakutató egység, amelynek feladata a civil lakosságra nézve legveszélyesebb aknák lokalizálása, kiemelése és ártalmatlanítása volt. A telepített tüzérségi és aknavető gránátok, lőszerek kezelésére a második világháborút követő években nem rendelkezett az ország szabad kapacitásokkal, ezért a megmaradt robbanóeszközöket a polgárok „kreatív módszereket” alkalmazva próbálták eltüntetni, hogy azok ne veszélyeztessenek másokat.

Az egyik ilyen módszer volt félreeső területen mély gödörben elhelyezni, majd elhullott állat tetemével, végül földdel lefedni a pusztító hatású eszközöket.

Közölték: a tűzszerész alakulathoz még most is átlagosan évi kétezer rendőrségi bejelentés érkezik, jellemzően a második világháborúból visszamaradt robbanóeszközökkel kapcsolatban. Kiemelték: ha bárki bármilyen robbanótestnek tűnő tárgyat talál, azonnal bejelentést kell tenni a rendőrségnek, hogy a még mindig veszélyt jelentő eszközök ne szedjenek további értelmetlen áldozatot.

Kapcsolódó hírek