Orbán, miután az EP beintett a magyar kormánynak: minden akadály elhárult, a tárgyalások jól állnak

Ő úgy tudja: nincs akadálya, hogy a kormánya megkapja az uniós forrásokat.

Orbán Viktor kormányfő a visegrádi országok miniszterelnökeinek kassai csúcstalálkozóján tartott közös sajtótájékoztatón 2022. november 24-én.
Orbán Viktor kormányfő a visegrádi országok miniszterelnökeinek kassai csúcstalálkozóján tartott közös sajtótájékoztatón 2022. november 24-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Minden akadály elhárult az Európai Bizottság és Magyarország között, amely a megállapodást eddig hátráltatta – állította Orbán Viktor csütörtökön a szlovákiai Kassán, nem különösebben zavartatva magát amiatt, hogy ennek éppen az ellenkezője igaz:

az Európai Parlament ugyanis arról döntött, hogy fagyasszák be a Magyarországnak szánt uniós forrásokat, mivel „továbbra is fennáll az uniós pénzekkel való visszaélés kockázata”, egyszerűbben fogalmazva: Orbánék ellopnák.

A ruszkipárti magyar kormányfő a V4-es miniszterelnökök közös sajtótájékoztatóján úgy magyarázta, hogy 17 pontból álló csomagról egyeztek meg az Európai Bizottsággal, „ők megmondták, hogy mit akarnak”, aztán „ezeket konkretizáltuk, és ezeket végrehajtottuk”.

Közölte: most azt várják, hogy a november 30-án esedékes bizottsági ülésen döntsön a testület. „Mi mindent teljesítettünk, amit vállaltunk és amiben megegyeztünk”, jelentette ki – kár, hogy az Európai Parlament állásfoglalása 416 szavazattal (124 ellenében) nem ezt tükrözi.

Orbán mindenesetre úgy tudja, hogy azóta már van tizennyolcadik igény is, de szerinte arról is megegyeztek, hogy azt is teljesítik, viszont annak a határideje márciusban lesz.

Kapcsolódó hírek