Baleset

Kiürítettek egy budapesti iskolát, 10 mentőautót riasztottak a helyszínre

Bűnügy

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Belföld

Fotók: Orbán Viktor feleségével bulizott Magyar Péter

Lehet, hogy Ön is aranyérben szenved?

Lehet, hogy Ön is aranyérben szenved?

Az aranyeresség egyre gyakoribb betegség, a népesség több mint felét érinti. Sokszor azonban az emberek nem is tudnak róla, hogy aranyerük van, hiszen a jellemző tünetekkel nem találkoznak. Érdemes azonban résen lenni, mutatjuk, mire kell figyelni.

Mit kell tudni az aranyérről?

Az aranyér valójában egy nagyon hasznos szerv, és mindenki testében megtalálható. A végbélnyálkahártya alatt található érköteget nevezik így szaknyelven, s feladata az önkéntelen székelés, székletcsorgás és szellentés visszatartása. Ha azonban valamilyen probléma lép fel ezen a területen, az erek megduzzadhatnak, ilyenkor alakul ki az aranyerességnek nevezett betegség.

Ennek gyógyításával a proktológusok foglalkoznak – mint például a Dr. Bánfalvi Aranyér Központ munkatársai -, őket érdemes felkeresni, ha jelentkeznek a panaszok. Ha ilyen magánrendelőben megyünk el vizsgálatra, biztosak lehetünk benne, hogy barátságos, nyugodt, bizalomteljes légkörben zajlik majd a kivizsgálás, és egyénre szabott kezelési módban részesülhetünk.

Semmiképp sem szabad halogatni a bejelentkezést, hiszen a tünetek súlyosbodhatnak, később pedig már lehet, hogy csak a műtét lesz a megoldás. Minél előbb megyünk el tehát egy proktológushoz, annál nagyobb az esély a teljes gyógyulásra.

Az aranyér kialakulásának okai

Ahhoz, hogy az aranyeresség mára népbetegséggé vált, több minden hozzájárult. Elsősorban az örökletes tényezőkben, másodsorban az életmódban, szokásokban kell keresni az okokat.

Ha a családunkban volt már valakinek kötőszöveti gyengesége, illetve más vénás betegsége, nagyobb az esély arra, hogy ez nálunk is kialakul. Az aranyérbetegség is ide tartozik, és sajnos az örökölt genetikai tulajdonságainkat nem tudjuk megváltoztatni.

A környezeti tényezőket azonban igen! Jól tesszük tehát ilyen esetben, ha az életmódunkat úgy alakítjuk ki, hogy kevesebb esély legyen az aranyeresség kialakulására. Hogy mire gondolunk?

Nagyobb veszélynek vannak kitéve azok, akik ülőmunkát végeznek, keveset sportolnak, rendszertelenül és egészségtelenül táplálkoznak. Ha tehát egy mód van rá, mozogjunk rendszeresen, és rostokban gazdag ételeket fogyasszunk. Kerüljük a cukros ételeket és italokat, valamint az alkoholt!

Közvetve a stressz is oka lehet az aranyerességnek, ezért minél többet pihenjünk és lazítsunk. Jó lehet a meditáció, a jóga, de akár egy napi 20 perces séta is.

Mivel lehet kezelni a tüneteket?

A jellemző tünetek lehetnek: a fájdalmas székelés, a duzzadt végbéltáji csomó, előrebukó végbél, nyálkás, esetleg véres széklet és viszketés a végbél nyílásánál. Pontos diagnózist azonban csak a proktológus tud adni, ezért mindenképp jelentkezzünk be kivizsgálásra!

Ő fogja eldönteni, melyik stádiumban van a betegség, illetve hogy külső vagy belső aranyérről van-e szó. Ha a Dr. Bánfalvi Aranyér Központ munkatársaihoz fordulunk, biztosan személyre szabottan adnak tanácsot, a kezelést az életmódunkhoz igazítják. Kúpokkal, krémekkel, tablettákkal önállóan ne kísérletezzünk, bízzunk a szakszerű gyógyításban!

Kapcsolódó friss hírek

„Ez a kormány gyermekbarátnak hazudja magát” – Több ezer emberrel tüntetett Magyar Péter a Belügyminisztérium előtt

Beszakadt az úttest egy parkoló autó alatt Budapesten

Mentővel ütközött egy autó a Nagykörúton

Megszólalt Áder János, talált valamit a mobiltelefonokban

„Megöllek!” – Székkel verte össze a tanárnőjét egy 9. osztályos az egyik szolnoki iskolában

Megtámadták a Kétfarkúak jelöltjét Kecskeméten