A kerti szegélyek előnyeiről egyszerűen, érthetően

A kerti szegélyek előnyeiről egyszerűen, érthetően

Otthonunkat és vele együtt kertünket rengeteg kiegészítővel láthatjuk el. A kialakítás évekig is eltarthat, és a legtöbbször sosem nyeri el “végleges” formáját. Mindig találunk valamit, amin még lehet egy picit változtatni vagy teljesen kicserélni. Vannak elemek, amelyeknél viszont fontos a tartósság, a megbízhatóság és az esztétika: ilyenek például a kerti szegélyek.

A látványos és pontos elrendezés a tökéletes kert lelke

A kerti szegélyeket elsősorban a kertrendezéshez szokás használni, amelyek több szempontból is előnyös elemek. Sokan élnek abban a tévhitben, hogy egy drága kiegészítőről beszélünk, de el kell oszlassuk ezt a mítoszt: az esetek többségében a szolgáltatók egyedi árazást alkalmaznak, ott van például a Barabás Téglakő Kft. online ajánlatkérő rendszere, amit percek alatt könnyedén kitölthetünk, és a kiválasztott értékesítési pontok rövid időn belül megküldik számunkra a legkedvezőbb árakat.

Visszatérve magára a kerti szegélyek szükségességére: a szépen elválasztott zöld részek, szemkápráztató virágágyások, valamint a különböző talajfajták elválasztásához egyszerűen nélkülözhetetlen. Rengeteg előnye van annak, ha megfelelő ágyásszegélyt alakítunk ki, ami segít kifinomulttá és kezelhetővé változtatni a beültetett részeket. A szegélyek színe és formája miatt ne aggódjunk, garantáltan megtaláljuk az otthonunkhoz illő kombinációt, mivel a felhozatal hatalmas. Sőt, arra is van lehetőség, hogy a szegély teljesen rejtett legyen a kíváncsi szempárok előtt. Érdemes mindig a kertünk színvilága, stílusa és a felhasználás módja alapján kiválasztani az ideális szegélyfajtát.

Léteznek már olyan nagy teherbírású gyorsszegélyek (pl. Barabás Gyorsszegély), amellyel a burkolat szélének megsüllyedését tudjuk megelőzni úgy, hogy közben megspórolhatjuk a hagyományos beton kerti szegélyek beépítésével járó macerát (kiszállítás, alapárok ásás, anyagmozgatás, betonozás, várakozási idő). További nagy előnye ennek a megoldásnak, hogy sokkal szebb íveket lehet vele kialakítani, mint az egyenes 1 méteres beton szegélyből, amelyből a legaprólékosabb vágás és illesztés esetén is inkább csak sokszög formálható mintsem valódi ív. Ezen felül már maga a gyorsszegély beépítése is sokkal kényelmesebb és gyorsabb, sokkal kevesebb zajjal és rendetlenséggel jár, ráadásul használata jelentősen csökkenti a térkő mészkivirágzásának kockázatát is.

A kertrendezés is egyszerűbb lehet

Kerti szegély segítségével az egyes talajtakaró anyagokat is különválaszthatjuk. Nem fog összekeveredni a faapríték, a mulcs és a kőzúzalék, ha minden réteg köré rakunk szegélyt. A gyakori fűnyírást is megelőzhetjük vele, mivel egy jól kialakított kerti szegéllyel kiküszöbölhető a virágágyások gyérítése is.

Melyiket válasszuk?

A betonból vagy kőből készített szegélyek, valamint a gyorsszegélyek akár évtizedekig megoldhatják a kert rendezettségét, de például a beton esetében számolnunk kell azzal, hogy a beépítése sokkal időigényesebb, és a mellette lévő növényektől is elszívja a nedvességet. A műanyag gyorsszegélyek diszkrétebb megjelenésűek és szinte észrevehetetlenek, ugyanakkor szinteltolások esetén nem alkalmazatóak. Éppen ezért fontos, hogy a vásárlás előtt alaposan tájékozódjunk és kérjünk segítséget a tökéletes választáshoz.

Kapcsolódó hírek