Belföld

Orbán Viktort már orvoshoz küldenék eszelős vasárnapi bejegyzése után

Belföld

Magyar Péter üti-veri Orbán Viktort, saját követői is kinevetik a miniszterelnököt

Baleset

Kiürítettek egy budapesti iskolát, 10 mentőautót riasztottak a helyszínre

A borderline személyiségzavar: nem mindenki tudja, mi is ez valójában

A borderline személyiségzavar: nem mindenki tudja, mi is ez valójában

A borderline személyiségzavarnál, ahogy az angol megnevezése is mutatja, gyakran jelentkezik szélsőséges viselkedés. Nem ritka, hogy egyik percről a másikra változik az egyén hangulata: az egyik pillanatban még kötődik, aztán hirtelen taszít. Odabent pedig hatalmas harc folyik saját magával, ami miatt kiemelten fontos a támogató és stabil családi háttér.

Sok jel utal rá, de csak felnőttkorban diagnosztizálják

Sok olyan szindróma van, amit nagyon nehéz megállapítani vagy egyértelmű diagnózist felállítani. Rengeteg jel utalhat egy adott szindrómára, de a 100%-os bizonyosságot nem olyan könnyű elérni. Ha többet szeretnénk megtudni ezekről, érdemes egy ezzel foglalkozó oldalt felkeresni, mint amilyen az Agyserkentő.hu blogoldala is.

Ahogy sok más szindrómának, úgy a borderline-nak is több jele van. Az ebben szenvedők az esetek többségében a két szélsőséges viselkedés forma között váltanak, vagy épek, vagy zavartak. Sokszor percek alatt képesek váltani, a hangulatuk kifejezetten változékony, ami szélsőséges formát is képes felvenni. Ennek következtében nemcsak ők szenvedik el minden negatív hatásait, hanem környezetüknek, családjuknak is állandó feszültségben kell élni.

A borderline szindrómában szenvedők törődésre vágynak, viszont amikor megkapják, sokszor hamar el is utasítják azt, ami csak tovább fokozza az elhagyatottság érzetét, ami szeparálódáshoz vezethet. Önmagában már ez is megviseli a betegeket és családjaikat, viszont itt nem egy betegségről beszélünk, hanem személyiségzavaros állapotról, amit nem lehet csak gyógyszeresen megoldani. Több éves pszichoterápiás kezelésre van szükség, ami nagyon nehezen tud eredményeket elérni.

A szindrómában szenvedők nagyon nehezen tudnak beilleszkedni a társadalomba, környezetükbe, az alkalmazkodási képességeikről nem is beszélve. Emiatt is mondjuk azt, hogy itt nemcsak ők a szenvedő felek, hanem a szűk család és közvetlen környezetük is.

Mik a tünetek?

A tünetek között említhető a kétségbeesett erőfeszítés például a képzelt elhagyatottság elkerülésére. Az instabil és egyben intenzív interperszonális kapcsolatok is ide tartoznak, valamint az identitászavar, az impulzivitás, a jelentős hangulati ingadozások is. Szélsőséges esetben megjelenhet az ismétlődő szuicid viselkedés, a krónikus üresség érzete és a kontrollálatlan harag is. Oda kell figyelni a stresszhez kapcsolódó paranoid gondolatokra is. Ha a felsoroltak közül már 5 darabot felismerünk, akkor érdemes minél hamarabb szakember segítségét kérni.

Kezelhető a borderline személyiségzavar?

A szindróma kezelése nagyon nehéz és sajnos gyors vagy állandó siker nem szokta követni a kezeléseket. Feladni egyáltalán nem szabad, sőt, hosszú távon az a legjobb megoldás, ha egy pszichoterapeuta által vezetett pszichoterápiás kezelést követ a beteg. Nagyon fontos az, hogy nem szabad magára hagyni, folyamatosan támogatni kell, mert egyedül szinte lehetetlen megbirkózni vele.

Kapcsolódó friss hírek

„Ez a kormány gyermekbarátnak hazudja magát” – Több ezer emberrel tüntetett Magyar Péter a Belügyminisztérium előtt

Beszakadt az úttest egy parkoló autó alatt Budapesten

Mentővel ütközött egy autó a Nagykörúton

Megszólalt Áder János, talált valamit a mobiltelefonokban

„Megöllek!” – Székkel verte össze a tanárnőjét egy 9. osztályos az egyik szolnoki iskolában

Megtámadták a Kétfarkúak jelöltjét Kecskeméten