Havas eső, hó is jöhet a héten – mutatjuk az előrejelzést

Kapucniját fogja egy nő Debrecenben, az erős széllel kísért havas esőben 2021. január 25-én.
Kapucniját fogja egy nő Debrecenben, az erős széllel kísért havas esőben 2021. január 25-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Markáns átalakulás várható időjárásunkban: az Időkép friss előrejelzése szerint egy Skandinávia fölött megerősödő anticiklon keleti peremén hideg, sarkvidéki levegő indul dél felé, miközben az Atlanti-óceán felől enyhe, nedves légtömegek érkeznek a kontinens belseje felé, a légtömegek pedig térségünk felett fognak keveredni.

A Földközi-tenger középső medencéje fölött mediterrán ciklonok kialakulása várható, mely csapadékosabb időszakot eredményez.

Kedden délnyugat felől, északkeleti irányban egy esőt, záporokat hozó csapadéksáv vonul át hazánk felett, helyenként 5 mm-nél több eső eshet.

A szerda esősebbnek ígérkezik, legkevésbé északon, északkeleten lehet szükség az esernyőre, délen viszont kiadós csapadékra van kilátás. Az Időkép ábrája alapján a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön 15-20 milliméter, helyenként több mint 20 milliméter csapadék is várható.

Az északi szél aztán a Dunántúlon egyre többfelé feltámadhat, 8-13 fokos csúcshőmérséklet várható.

A folytatásban már a Kelet- és Északkelet-Európa felett felgyülemlett hideg levegő egy részével is találkozhatunk, melyhez csapadék is társulhat a mediterrán ciklonok jóvoltából. Az időjárásportál szerint – bár még nagy a bizonytalanság –,

péntekre északon, északkeleten a magasabb légrétegekben és a talaj közelében is lehűlhet annyira az idő, hogy havas eső is hullhat.

Kapcsolódó hírek