Kiadós eső jöhet pénteken – mutatjuk, mire készülj

Autók közlekednek a vízzel elöntött Kecskeméti úton felhőszakadás után Nagykőrösön 2021. május 17-én.
Autók közlekednek a vízzel elöntött Kecskeméti úton felhőszakadás után Nagykőrösön 2021. május 17-én. Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Egy hullámzó frontrendszer és egy kialakuló mediterrán ciklon nagyban determinálja hazánk időjárását a következő napokban, ahogy az Időkép előrejelzésében olvasható: nem lesz hiány nedvességből.

A prognózis szerint főként a nyugati országrészben élők porolhatják le az esőkabátot,

pénteken az éjféli órákig a Dunántúlon akár 10-20 milliméter eső is eshet.

A csapadékmező a kora esti órákig a Duna vonalát érheti el, hatására két részre válik az ország a hőmérsékletet illetően. Délkeleten akár 20 fokot is mutathat a hőmérő, nyugaton viszont 11-15 fokkal kell majd beérnünk.

Szombaton a meteorológusok a frontrendszer lassú továbbmozdulását várják, így a középső és keleti országrészben is csapadékos, borongós idő várható. Az északi-északnyugati szelet nyugaton élénk, erős lökések kísérhetik, a Balaton térségében viharos lökések is előfordulhatnak, 10-16 Celsius-fok közötti értékek valószínűek.

Vasárnap van esély rövidebb napos időszakokra, ugyanakkor elszórtan eső, zápor még kialakulhat, az éjszaka folyamán pedig ismét számítani lehet ködfoltok kialakulására, ami a közlekedők életét nehezítheti meg.

Kapcsolódó hírek