Hidegfront érkezik, holnap sokfelé marad a ködös, szürke az idő – mutatjuk az előrejelzést

Kerékpáros halad Zabar utcáján 2012. február 1-én. A Nógrád megye északkeleti határán, a Medves-fennsík peremén fekvő település olyan felszíni mélyedésben, fagyzugban helyezkedik el, amelybe minden oldalról beáramlik a lehűlt levegő; Zabar és környéke az ország leghidegebb téli középhőmérsékletű területe.
Kerékpáros halad Zabar utcáján 2012. február 1-én. A Nógrád megye északkeleti határán, a Medves-fennsík peremén fekvő település olyan felszíni mélyedésben, fagyzugban helyezkedik el, amelybe minden oldalról beáramlik a lehűlt levegő; Zabar és környéke az ország leghidegebb téli középhőmérsékletű területe. Fotó: MTI/Komka Péter

Az Időkép 30 napos előrejelzése szerint szerdán még 18 fokos nappali csúcshőmérsékletnek örülhetünk, de aztán fokozatosan egyre alacsonyabb értékekkel számolhatunk: novemberben a holnapinál már minden nap csak hidegebb lesz.

Az időjárásportál azt írta, szerda reggel még sokfelé lesz borongós, párás, ködös, szürke az idő, helyenként szitálás előfordulhat, a Dunántúlon záporok is kialakulhatnak.

Napközben egy gyenge hidegfront hatására végre csökkenhet a ködös területek aránya, de alapvetően mindenütt marad a sok felhő.

Elsősorban a Dunántúlon és északon alakulhat ki elszórtan gyenge eső, zápor. Északkeleten továbbra is lehetnek tartósan ködös tájak. Az északnyugati szél gyenge vagy mérsékelt marad, hajnalban 7-12 fok, délután 14-20 fok várható.

Csütörtökön reggel még többfelé lehet párás, ködös az idő, de napközben szinte mindenütt feloszlik a köd. Napos és felhős tájak válthatják egymást számottevő csapadék nélkül. Északnyugaton élénk lehet a délkeleti szél. Napközben 13-19 fokra van kilátás.

Pénteken egy mediterrán ciklon hatására sok felhő lesz felettünk, a Dunántúlon délután helyenként eső, zápor is kialakulhat. Többfelé élénk, helyenként erős lesz a keleti-délkeleti szél. Kora délután 13-20 fokot mutathatnak a hőmérők.

Szombaton a Dunántúlon többfelé is elkél majd az esernyő, nyugaton ugyanis többfelé eshet, a Dunától keletre viszont rövidebb időre a nap is kisüthet. Vasárnapra a csapadékmező elhagyja hazánkat, változékony felhőzetre, az átlagosnál picit hűvösebb időre készülhetünk – olvasható az Időkép előrejelzésében.

Kapcsolódó hírek