Menczer Tamás bejelentette, hogy minden család tud majd fűteni télen

Ilyen az, ha előre megyünk, nem hátra.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. október 4-én.
Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. október 4-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Magyarország energiaellátása biztosított, teljes mértékben felkészült a télre

– jelentette ki Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára kedden a Pest megyei Újhartyánon.

Az államtitkár, aki ezúttal egy gyártóüzem avatásán parádézott, elmondta: a Török Áramlat gázvezetéken keresztül az orosz gáz folyamatosan, minden gond nélkül érkezik Magyarországra, ez ma már az egyetlen olyan vezeték, amely teljes kapacitáson működik. Ennek is köszönhetően a magyar gáztározók telítettsége fogyasztásarányosan ötven százalékos.

„Minden család tud majd fűteni a tél során. A gazdasági, illetve ipari szereplők számára szintén biztosított lesz az energia a téli hónapokban is, munkahelyek emiatt nem kerülnek veszélybe”

– magyarázta Menczer, azt már nem részletezve, hogy az „energia levés” csak egy szelete a megoldásnak, a fő kérdés, hogy milyen áron.

A DK eközben azonnali gázárcsökkentésre szólította fel a kormányt. Varju László, a párt alelnöke szerint a kifejezetten enyhe ősz és az európai tározók telítettsége mostanra leszorította az „Oroszország által felvert” gázárakat, aminek meg kellene jelennie a lakossági gázárakban is.

Kapcsolódó hírek