Baleset

Halálos baleset történt Tiszakécskénél: fának csapódott egy pickup

Gazdaság

Kínos kérdésekre várja a választ Orbán Viktortól Magyar Péter

Baleset

Súlyos baleset az Esztergom Rallyn: nézők közé csapódott egy autó, legalább 4-en meghaltak, sok a sérült

Az egyik legelterjedtebb bicaj a mountain bike

HirdetésHirdetés
Az egyik legelterjedtebb bicaj a mountain bike

Az MTB, hegyi, vagy mountain bike kerékpárokat a terepen száguldó kaliforniai sportos hippiknek köszönhetjük. Ők a hatvanas-hetvenes években nem elégedtek meg az országutakon való tekeréssel, és a menő cruiser kétkerekűikkel gyakran tettek kis kitérőket a hegyek földútjain.

Ezt pedig nagyon élvezetesnek találták, mint ahogy az napjainkban is. Ezért a maguk járgányait elkezdték ehhez megfelelően átalakítani. Sokkal szélesebb és egyenesebb kormányt kapott a gép, és ballonos motorkerékpár gumikat. A vázat merevítésekkel erősítették. Így született meg a mountain bike, azaz a hegyi kerékpár.

Az MTB/mountain bike jellemzői

Ha olyan kétkerekűt keresel, aminek az erdős, sziklás, durvább talaj meg sem kottyan, akkor nézz szét a Bicajozz.hu MTB kerékpárok oldalán. Ezek a szintkülönbségekkel tarkított terepekhez ideális, nagy tapadással bíró terepgumis mountain bike modellek masszív felépítésükkel tökéletesek a terepkerékpározáshoz.

„All terrain bike” névvel is találkozhatsz velük kapcsolatban, ez annyit tesz, hogy minden terepre alkalmas. Ezt ez a biciklifajta az erős teleszkópjaival és a tárcsafékeivel érdemelte ki. Vastag, tipikusan 26″-os kerekű bicikli, de napjainkban markánsan terjed a 27,5″ és a 29”-os kerekű változat is.

Két versenyirányzat

A nyolcvanas évek óta sportág is a mountain bike bicajozás, amit az egyik legnépszerűbb és leglátványosabb kerékpáros műfajok közt említenek. Két alfaját különböztethetjük meg ennek a sportágnak, a cross country a „hegyre fel, majd le” és a downhill, azaz a „lejtőzés”. Mindkét MTB-sportág igazán élvezetes, és látványos versenyei sok érdeklődőt vonzanak számos országban.

A ma ismert MTB kerékpártípust azonban a kezdeteket követően csak a 80-as években alakították ki Amerikában, ahonnan meghódította a világot. Mivel a mountain bike kerékpárt elsősorban hegyes terepre, földutakra, ösvényekre ajánlják, így a hosszabb távú országúti használata nem túl kényelmes.

A hajtóműve az akadályokon való átjutás megkönnyítése miatt magasabban van, és a váz kiképzése is sokkal sportosabb. Emellett pedig a kerekein lévő külsők futóél nélküliek, és hogy minél jobban tapadjanak, még különböző méretű és sűrűségű bütykökkel is ellátták azokat. A lejtmenetben való haladás biztonságáról az első teleszkóp gondoskodik. V-fékkel vagy tárcsafékkel szerelik.

Mire ügyelj a mountain bike vásárlásakor?

Ha mountain bike kerékpár vásárlását fontolgatod, döntsd el először, hogy a „lejtőzéshez” vagy inkább a „hegyre fel, majd le” tekeréshez keresel megfelelő modellt. Előbbihez az összteleszkópos MTB-ket, utóbbihoz pedig a hardtail verziókat javasolják.

Ha ez megvan, akkor nem árt olyan kerékpárboltban a beszerzést lebonyolítanod, ahol biztosítják a bringád megfelelő szervizelését is. Hiszen a hegyi bicaj igénybevétele az átlagostól teljesen eltérő lehet, jó tehát a megfelelő kontroll és az azonnali profi elsősegély.

Ez is érdekelhet

Pénztárcabarát fürdőtippek a hosszú hétvégére

Tisztítószer került a Szentkirályi ásványvizébe, ezt a szériát hívta vissza a gyártó

Hugyozd össze a Westendet! – polgári engedetlenségi mozgalmat hirdetünk

Betiltaná a műhúst a miniszter Magyarországon

Elindult a felszámolási eljárás Schobert Norbi cége ellen

Néhány órás újszülöttet találtak a szolnoki kórház inkubátorában