Baleset

Lezuhant egy nő az óriáskerékről a Balaton Soundon

Gazdaság

Keményen megsarcolja a kormány az autósokat

Bűnügy

Megöltek egy nőt a XIX. kerületben

Videóüzenetben szólt Polt Péter a magyarokhoz: a korrupció mértéke nem tér el az uniós átlagtól

A volt fideszes politikus elkészítette az ügyészség tevékenységéről szóló beszámolóját.

Polt Péter
Polt Péter legfőbb ügyész az ügyészség 2018. évi tevékenységéről szóló beszámolóját tartja az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. május 6-án. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Harmadára csökkent a regisztrált bűncselekmények száma az elmúlt évtizedben Magyarországon, a magyar ügyészség kapcsolatai jók az Európai Ügyészséggel

– állította a legfőbb ügyész az ügyészi szervezet tavalyi tevékenységéről szóló, a parlamentnek benyújtott beszámolójában.

A Polt Péter beszámolóját ismertető, az MTI-nek szerdán megküldött ügyészségi közlemény szerint „tavaly 5,2 százalékkal, tíz év alatt pedig a harmadára csökkent a regisztrált bűncselekmények száma”, ezen belül csökkent az élet elleni cselekményeké is, ugyanakkor nőtt többek között az embercsempészéseké.

A beszámoló részletesen foglalkozik a korrupció kérdésével.

„Ezzel összefüggésben nem szabad megfeledkezni arról, hogy Magyarország korrupciós helyzetének szubjektív – percepciós, érzékelési felméréseken alapuló – megítélése korántsem azonos az objektív tényekkel. A korrupciót jelző objektív adatok azt mutatják, hogy Magyarország helyzete – az egészségügyi szektort leszámítva – nem tér el az Európai Unió tagállamaiban tapasztalható átlagtól”

– áll a parlamenti beszámolóban.

Az eljárások gyorsításával kapcsolatban a beszámoló kitér arra, hogy 2021-ben az ügyészség a vádemelések 74,5 százalékában büntetővégzés meghozatalára tett indítványt. Ezekben az ügyekben a bíróság iratok alapján dönt. Az eljárásokat gyorsító eszköz a „mértékes indítvány” is, amikor az ügyészség konkrét javaslatot tesz a büntetésre, ha a vádlott az előkészítő ülésen beismeri bűnösségét és lemond a tárgyalásról. Tapasztalatok szerint az ilyen eljárások beismerésre ösztönzik a vádlottakat. Tavaly a bíróság csaknem tízezer vádlott beismerő vallomását fogadta el előkészítő ülésen – jelezte a legfőbb ügyész.

Az ügyészség munkájának megítélése szempontjából kiemelkedő mutató, hogy tavaly a bíróságok a vádlottak 87,9 százalékát érintően minden tekintetben az ügyészi váddal egyező döntést hoztak – hangsúlyozta.

Polt Péter beszámolója szerint „ahogy a korábbi években, továbbra is kiválóak az ügyészség nemzetközi kapcsolatai. Külön kiemelést érdemel az Európai Csalás Elleni Hivatallal (OLAF) való együttműködés”. Évről évre folyamatosan kevesebb az OLAF-ajánlás, mindegyiket nyomozás követi, a magyar ügyészség az elmúlt félévtizedben az OLAF ügyek 67 százalékában emelt vádat. „Ez a szám kimagasló eredmény, hiszen közel a duplája a 35 százalékos uniós átlagnak”.

Jó munkakapcsolatot sikerült kialakítani az Európai Ügyészséggel is. A nem csatlakozott országok közül eddig egyedüliként Polt Péter és az Európai Ügyészség főügyésze kötött együttműködési megállapodást – tartalmazza a beszámoló.

Polt Péter parlamenti beszámolójának legfontosabb megállapításait videóüzenetben is összefoglalta:

Ez is érdekelhet:
Kiégett egy kombájn Törökszentmiklósnál, tele napraforgómaggal

Kapcsolódó hírek

Medián: továbbra is magasan a Fidesz a legnépszerűbb párt

Újra kellett éleszteni egy fürdőzőt a balatonlellei strandon

Ömlenek a Szerencsejáték-milliárdok a NER-es „művészekhez”, lakájokhoz, fideszes politikusok testvéreihez

Jachtot vásárolt a kalocsai KDNP-s polgármester 79 éves édesanyja

Idén a tavalyinál is drágább lehet az augusztus 20-ai tűzijáték

Dömötör Csaba, miután szétlopták az EU-forrásokat: nem ilyen Európai Unióról álmodtunk

Lopnak ma is: 76 fős lelátót kap 172 millió forintért egy megye II-es csapat

Navracsics Tibor úgy tudja, Magyarország jól használja fel az uniós pénzeket

Őrizetbe vettek egy újabb MSZP-s maffiózót, Óbuda alpolgármesterét