Belföld

Döbbenetes fotót tett közzé Magyar Péter a tegnapi tüntetésről

Bűnügy

Dolgozik a NER? Megzsarolt egy cégvezetőt két férfi „magas szintű kapcsolataikra” hivatkozva

Bűnügy

Magyar Péter üzent a rendőrségnek és kiadta az őt megkereső újságíró nevét

Videóüzenetben szólt Polt Péter a magyarokhoz: a korrupció mértéke nem tér el az uniós átlagtól

A volt fideszes politikus elkészítette az ügyészség tevékenységéről szóló beszámolóját.

RövidenRöviden
Polt Péter legfőbb ügyész az ügyészség 2018. évi tevékenységéről szóló beszámolóját tartja az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. május 6-án.
Polt Péter legfőbb ügyész az ügyészség 2018. évi tevékenységéről szóló beszámolóját tartja az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. május 6-án. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Harmadára csökkent a regisztrált bűncselekmények száma az elmúlt évtizedben Magyarországon, a magyar ügyészség kapcsolatai jók az Európai Ügyészséggel

– állította a legfőbb ügyész az ügyészi szervezet tavalyi tevékenységéről szóló, a parlamentnek benyújtott beszámolójában.

A Polt Péter beszámolóját ismertető, az MTI-nek szerdán megküldött ügyészségi közlemény szerint „tavaly 5,2 százalékkal, tíz év alatt pedig a harmadára csökkent a regisztrált bűncselekmények száma”, ezen belül csökkent az élet elleni cselekményeké is, ugyanakkor nőtt többek között az embercsempészéseké.

A beszámoló részletesen foglalkozik a korrupció kérdésével.

„Ezzel összefüggésben nem szabad megfeledkezni arról, hogy Magyarország korrupciós helyzetének szubjektív – percepciós, érzékelési felméréseken alapuló – megítélése korántsem azonos az objektív tényekkel. A korrupciót jelző objektív adatok azt mutatják, hogy Magyarország helyzete – az egészségügyi szektort leszámítva – nem tér el az Európai Unió tagállamaiban tapasztalható átlagtól”

– áll a parlamenti beszámolóban.

Az eljárások gyorsításával kapcsolatban a beszámoló kitér arra, hogy 2021-ben az ügyészség a vádemelések 74,5 százalékában büntetővégzés meghozatalára tett indítványt. Ezekben az ügyekben a bíróság iratok alapján dönt. Az eljárásokat gyorsító eszköz a „mértékes indítvány” is, amikor az ügyészség konkrét javaslatot tesz a büntetésre, ha a vádlott az előkészítő ülésen beismeri bűnösségét és lemond a tárgyalásról. Tapasztalatok szerint az ilyen eljárások beismerésre ösztönzik a vádlottakat. Tavaly a bíróság csaknem tízezer vádlott beismerő vallomását fogadta el előkészítő ülésen – jelezte a legfőbb ügyész.

Az ügyészség munkájának megítélése szempontjából kiemelkedő mutató, hogy tavaly a bíróságok a vádlottak 87,9 százalékát érintően minden tekintetben az ügyészi váddal egyező döntést hoztak – hangsúlyozta.

Polt Péter beszámolója szerint „ahogy a korábbi években, továbbra is kiválóak az ügyészség nemzetközi kapcsolatai. Külön kiemelést érdemel az Európai Csalás Elleni Hivatallal (OLAF) való együttműködés”. Évről évre folyamatosan kevesebb az OLAF-ajánlás, mindegyiket nyomozás követi, a magyar ügyészség az elmúlt félévtizedben az OLAF ügyek 67 százalékában emelt vádat. „Ez a szám kimagasló eredmény, hiszen közel a duplája a 35 százalékos uniós átlagnak”.

Jó munkakapcsolatot sikerült kialakítani az Európai Ügyészséggel is. A nem csatlakozott országok közül eddig egyedüliként Polt Péter és az Európai Ügyészség főügyésze kötött együttműködési megállapodást – tartalmazza a beszámoló.

Polt Péter parlamenti beszámolójának legfontosabb megállapításait videóüzenetben is összefoglalta:

Orbán Viktor után a Facebook is elkezdett leszámolni a valódi hírekkel.

Tavaly október óta hiába posztoljuk a cikkeinket a közösségi oldalra, a felhasználók mindössze néhány százalékának mutatja meg az algoritmus.

Oszd meg te is ezt a hírt, küldd tovább ismerőseidnek, hogy ne csak a hatalmaskodók hangja hallatsszon:

Ez is érdekelhet

Durvul a helyzet: Magyar Péter bebuktatta Rogán Antalt, Ádámot és Barbarát

Kiküldtek egy ügyészt Magyar Péter lakásához, de nem találta otthon

Mi történik? Polt Péter kezdeményezte egy MSZP-s téglájuk mentelmi jogának felfüggesztését

Leittasodó, ablakban mászó Varga Juditról, HVG-s propagandistáról ír Magyar Péter

Veszélyben lehet Magyar Péter élete, 24 órás védelmet kap

Böjte Csaba nevelőotthonában gyerekkorában megerőszakolt nő levelét olvasták fel a Parlamentben