Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Belföld

Botrány a Széll Kálmán téri aláírásgyűjtésen, videón a bunkó fideszes

Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Tudj meg többet az infláció kalkulátorról!

Tudj meg többet az infláció kalkulátorról!

Infláció, pénzromlás. Sajnos szinte naponta találkozunk ezekkel a kifejezésekkel nemcsak a hírekben, hanem hétköznapi életünkben is. A pénz romlásának mondott folyamat az infláció, mely a közgazdasági megfogalmazás szerint a pénz vásárlóértékének csökkenése. Az infláció kalkulátor segítségével kiszámíthatjuk bizonyos időtartam alatt, mennyi volt a pénzromlás mértéke.

Bárhogyan is határozzuk meg az infláció fogalmát, az átlagember számára azt jelenti, hogy ugyanazért a pénzért kevesebb terméket, szolgáltatást tud megvásárolni, mint korábban. Az infláció mértékéhez viszonyulva emelkednek az árak, így idén 15%-os infláció mellett az árszínvonal is 15%-al fog növekedni.

Van negatív infláció is?

Az infláció alapvetően pozitív, hiszen az árszínvonal emelkedését váltja ki, azonban számolnunk kell negatív inflációval is, mivel előfordulhat olyan ritka eset, amikor a pénz vásárlóereje növekszik, így ugyanazért az összegért több dolgot tudunk megvásárolni, mint a korábbi időszakban.

A kiszamolo.com szakértőinek infláció kalkulátora segít jobban megérteni, hogy miért nem szabad például maradéktalanul örülnünk, ha negatív inflációs hatást él át egy gazdaság. Ez a folyamat visszafoghatja a gazdasági növekedést, sőt egyes esetekben gazdasági visszaesést is eredményezhet.

Az infláció kalkulátor működési elve

Az interneten fellelhető kalkulátorok többsége hibás megközelítést alkalmazó kalkulátor, miután a kiinduló évben az előző évhez képest mért inflációt is beszámítják. A kiszamolo.com infláció kalkulátora a KSH éves inflációs adatait használja fel a két évszám közötti infláció mértékének megállapításához.

Egyszerű kezelés

Az infláció kalkulátor abszolút könnyen használható, hiszen alapvetően két évszámot kell megadnod, mely időszak között meg szeretnéd tudni az infláció mértékét. A dátum lehet egy év vagy akár több évtized is. A KSH adatai 1960 óta állnak rendelkezésünkre, így ezen időpontig tudjuk az infláció mértékét meghatározni adott időpontok között.

A kalkulátor további lehetőséget biztosít azáltal, hogy a kiválasztott időpontban meg tudja határozni a pénz értékét. Példaként a kalkulátor indításakor a 2010-es kezdő dátumot és 2022 évi záró dátumot megadva, 100.000 forint értéke, a több mint 51%-os inflációval számolva, 2022-ben már csak 65.818 Ft-ot ér. A kalkulátor gyorsan és pontosan tudja meghatározni az infláció mértékét, azonnal láthatóvá válnak az eredmények.

Vajon mi a magas infláció következménye?

Az átlagos fogyasztó számára a magas infláció egyértelműen azt jelenti, hogy úgy érezzük pénzük elértéktelenedik, emiatt az árak folyamatosan emelkednek. Amit tavaly még 100 forintért tudtunk megvenni, azt idén már lehet, hogy 120 forintért kaphatjuk csak meg. A magas infláció akkor következik be, amikor nemcsak egy-két termék ára változik ilyen módon, hanem szinte valamennyi terméket és szolgáltatást érinti az emelkedés.