Bulvár

Magyar Péter reagált Varga Judit súlyos vádjaira

Baleset

Megrázó videó került elő az Esztergom-Nyerges Rallyn történt balesetről

Bulvár

Ironikus üzenetben sietett Varga Judit segítségére Renner Erika, a lúgos orvos áldozata

Olvass a nyelvtudásért!

HirdetésHirdetés
Olvass a nyelvtudásért!

Talán maguk a nyelvtanulók is meglepődnek, mennyire hatékony formája a nyelvtanulásnak az, hogy idegen nyelvű könyveket olvasnak. Elsőre persze mindenki megriad a lehetőségtől, hiszen idegen nyelven olvasni teljesen más, mint magyar nyelven, főleg akkor, ha még alig pár száz szót ismerünk, sőt még a nyelvtani részeknek is csak a felszínét kapirgáljuk.

Ugye te magad is elsőre nemmel felelnél, ha azt kérdeznénk, volna-e kedved idegen nyelven olvasni? Ugyanakkor arra biztatunk, hogy olvasd tovább cikkünket, és meglátod, nem is annyira ördögtől való ötlet ez.

Hogyan állj neki?

Az első és legfontosabb lépés, hogy válaszd ki a tudásszintednek megfelelő angol, német, orosz, spanyol, francia, olasz nyelvű könyvet az Oxford Corner Könyvesbolt könnyített olvasmányainak kínálatából, méghozzá azon a nyelven, amelyet fejleszteni szeretnél.

A könnyített olvasmányok feldolgozása kitűnő módja annak, hogy stabil alapokat építs magadnak az elsajátítani kívánt idegen nyelven. A könnyített olvasmányok szinte kivétel nélkül híres irodalmi műveket dolgoznak fel, amelyet jó eséllyel akár már a saját anyanyelveden is olvastál. Ezzel természetesen előnyre teszel szert, hiszen tudod, hogy miről szól a könyv maga.

A könyvek hátulján található a szintezés, amit általában a szókincsed mértéke szerint szabnak meg. Már akár egy hónap nyelvtanulás után is kezedbe veheted a legkönnyebb verziókat, amelyek leegyszerűsítve, a leggyakoribb szavak használatával mesélik el az ismerős történeteket.

Miért is tesz jót a könnyített olvasmány a nyelvtudásodnak?

Mutatjuk is, hogy miért is klassz a nyelvgyakorlásnak ezen módja:

  • Minél többet olvasol, annál többször látod az adott szavakat, amelyeket kutatások szerint minimum 15-20 alkalommal kell látnod, hogy bevésődjön a hosszú távú memóriába.
  • Mivel nem elszigetelten tanulod a szavakat, sikerül egész kifejezéseket, sőt akár mondatokat is bevésned az eszedbe, így beszéd során nem szavakból, hanem szókapcsolatokból kell majd összeraknod a mondatokat, ami nyilvánvalóan sokkal egyszerűbb.
  • Mivel a történetek az érzelmeidre is hatnak, ezért aztán még könnyebben meg fogsz tudni jegyezni bizonyos szavakat vagy kifejezéseket.

Fontos azonban a fokozatosság elvét követni, mert nincs annál rosszabb, mint amikor egy nyelvtanulási kísérlet kudarcba fullad. Ne szégyellj a legelejéről indulni, mindenkinek el kell kezdeni valahol!

Ne ijedj meg!

Mindenféleképpen azt javasoljuk, hogy légy bátor, veselkedj neki az olvasásnak, és légy annyira merész, hogy félreteszed a maximalizmusodat is! Nem kell, hogy minden szót, minden mondatot egyből megérts, és legfőképpen ne ess neki kapásból szótárazni. Próbálj következtetni a szövegkörnyezetből, és csak azokat a szavakat keresd ki, amelyekbe már sokadik alkalommal botlasz.

Ha megengeded magadnak, hogy tökéletlen légy, akkor leszel a legtökéletesebb nyelvtanuló! Kellemes olvasást kívánunk!

Ez is érdekelhet

Törley Katalin: Lökdöstek, megütöttek, lekurváztak Orbán rajongói március 15-én

Kamuzott a miniszter, mégsem lesz ingyen a jogosítvány a középiskolásoknak

Nagy bejelentés: ingyenes lesz a jogosítvány a középiskolásoknak szeptembertől

Tűz volt az Óbudai Egyetem Kandó Kollégiumában

Újabb gyermekmolesztálási ügy: szexuálisan molesztálhatta diákját egy tanár Mátészalkán

Tisztítószert szórtak az óvodások reggelijébe Pilisborosjenőn, több kisgyerek rosszul lett