Több megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ

Viharos széllökések, zivatar, jégeső, minden előfordulhat.

Viharfelhők Pécs kertváros városrésze felől fotózva 2020. augusztus 31-én.
Viharfelhők Pécs kertváros városrésze felől fotózva 2020. augusztus 31-én. Fotó: MTI/Sóki Tamás

Zivatarveszély miatt három megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki csütörtökre az Országos Meteorológiai Szolgálat. Mint jelezték,

hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani Somogy, Tolna, Zala megyék területén.

A villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is.

figyelm-csutortok

Forrás: met.hu

A friss előrejelzés szerint csütörtök délelőttől egyre több helyen lesznek alkalmasak a feltételek zivatarok kialakulásához. Délután, illetve kora este az ország délnyugati, déli területein akár heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyek rendszerbe is szerveződhetnek az este folyamán.

A zivatarok környezetében viharos széllökésre (60-80 kilométer/óra, heves zivatarok esetén 90-100 kilométer/óra), jégesőre (1-3 centiméter, heves zivatarok esetén 2-4 centiméter) kell számítani, illetve az ismétlődő cellaátvonulásból rövid idő alatt lokálisan nagyobb mennyiségű (25-40 milliméter) csapadék is hullhat.

Az este folyamán északnyugat felől fokozatosan stabilizálódik a légkör, de elszórtan még késő este is lehet néhány gyengébb zivatar.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön a csapadékos területeken általában 18 és 24 fok között, míg az ország déli felén magasabban, 25 és 28 fok között alakul.

Kapcsolódó hírek