Hatvannégy magyar egyetemen kezdik el oktatni a biztonságos eséseket

A cél, hogy 2025-ig a hallgatók 25 százaléka tanuljon meg biztonságosan elesni.

Hatvannégy magyar egyetemen kezdik el oktatni a biztonságos eséseket
Fotó: Piyabay/Hans

Hatvannégy magyarországi egyetemen kezdik el oktatni a hallgatók körében a biztonságos esések technikáját – számolt be a jó hírről az MTI.

Az erről szóló megállapodást Borhy László akadémikus, egyetemi tanár, a Magyar Rektori Konferencia elnöke, az ELTE rektora és Tóth László, a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) és az Európai Judo Szövetség elnöke,

„a biztonságos esések munkacsoport elnöke”

írta alá hétfőn sajtótájékoztató keretében.

Borhy László kifejtette, hogy a Magyar Rektori Konferencia elkötelezett a fiatalok testkultúrájának képzése iránt, mert az kitartásra, önfegyelemre neveli őket. Hozzátette: fontosnak tartják, hogy a hallgatók bármilyen testhelyzetben, vagy egy véletlen botlást követően képesek legyenek határozottan esni, majd sérülések nélkül felállni!

Tóth László elmondta: amikor elkezdték a biztonságos esések program kidolgozását még csak a Magyar Judo Szövetség elnöke volt, azóta azonban a sportág európai szervezetének az első emberévé is megválasztották. Hangsúlyozta: minden magyar gyermeknek nemcsak ahhoz joga van, hogy megtanuljon úszni, hanem arra is , hogy megtanuljon biztonságosan esni!

Freyer Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Testnevelési és Küzdősportok Tanszékének vezetője, a munkacsoport tagja az MTI kérdésére elmondta, a képzés során néhány hónap alatt el lehet sajátítani a szükséges ismereteket, de azokat folyamatosan gyakorolni is kell.

Kapcsolódó hírek