5500 forintba kerül a győri kórházban, ha meg akarjuk nézni egy elhunyt hozzátartozónkat

A kórház főigazgatója megmagyarázta a dolgot.

A győri Petz Aladár kórház.
A győri Petz Aladár kórház. Fotó: petz.gyor.hu

Ha egy hozzátartozó a győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban még a kórházból való elszállítás előtt látni akarja elhunyt rokona, családtagja holttestét, akkor ezért 5500 forintot kell fizetnie – írja az Úgytudjuk, egyértelműsítve:

nem a holttest tárolásának, hűtésének költségéről van szó, hanem konkrétan az ott tárolt holttest megtekintésén nyerészkednek.

A lapnak Dr. Jávor László, a kórház főigazgatója megerősítette, hogy 2019. április 1-je óta valóban él ez a díjfizetési kötelezettség, mégpedig azért, mert „az elhunyt hozzátartozó megtekintésének megszervezése a vonatkozó jogszabályok szerint nem tartozik a közfinanszírozott tevékenységek körébe, így a feladat a boncmesterek munkakörében sem került nevesítésre”.

Jávor arra a kérdésre, hogy ez a pénzbeszedés összeegyeztethető-e az orvosi etikával, azt válaszolta, hogy „a kérdés megítélése nem orvosetikai tárgykörbe tartozik”.

Az Úgytudjuk azt írja, jelenleg nincs kötelező központi szabályozás, a helyi intézmények maguk dönthetik el, kérnek-e pénzt vagy sem, ugyanakkor állítólag az Országos Kórházi Főigazgatóság nem tartja etikusnak, amit Győrben művelnek.

Kapcsolódó hírek