Bulvár

Tónika Show: valaki összemontázsolta Vámpír Ági kifakadását Varga Judit arcával

Baleset

Súlyos baleset az Esztergom Rallyn: nézők közé csapódott egy autó, legalább 4-en meghaltak, sok a sérült

Baleset

Megrázó videó került elő az Esztergom-Nyerges Rallyn történt balesetről

Politikai nyomásgyakorlást emlegetve reagált az OMSZ vezetői kirúgására

Méltatlannak tartják, hogy a kormány belőlük csinál bűnbakot a tűzijáték elmaradásáért.

RövidenRöviden

Hosszú, számos vezető által aláírt nyilatkozatot közölt Facebook-oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat, reagálván arra, hogy hétfőn Palkovics László technológiai és ipari miniszter azonnali hatállyal felmentette a szervezet elnökét és a szakmai elnökhelyettesét.

Mint ismert, az időjárás-előrejelzés miatt el kellett halasztani az augusztus 20-i tűzijátékot, a prognosztizált rossz idő viszont nem érkezett meg. A kormánymédia meg is találta a bűnöst, már a hétvégén nekiálltak az OMSZ rugdalásának, ezt követte a szervezet hétfői lefejezése.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd délelőtti közleményében kiemeli, ők nem politikai, hanem szakmai intézmény. Emlékeztetnek a 2006-os, tragikus kimenetelű augusztus 20-ra, mely során öten vesztették életüket, megemlítve, hogy azóta minden évben részt vesznek az ünnepségek biztonságos lebonyolításáért felelős Operatív Törzs munkájában, ez idén is így volt.

„Azonban az Operatív Törzzsel folytatott kapcsolattartási folyamat során olyan elvárások és nyomásgyakorlás merült fel augusztus 19-től kezdve a tűzijáték lefújásának pillanatáig, ami nagy mértékben rátelepedett előrejelzéseink kiadására, kommunikációjára és teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a meteorológiai előrejelzésekben rejlő, tudományosan is elfogadott bizonytalanságot. Határozott álláspontunk, hogy az OMSZ kollégái a jelentős döntéshozói nyomásgyakorlás ellenére is tudásuk legjavát nyújtották és semmiféle vélt vagy valós káreseményért nem felelősek”

– folytatódik a közlemény. Méltatlannak tartják az őket kritizáló, „több tárgyi csúsztatást és téves információt is tartalmazó, rosszhiszemű médiamegjelenéseket”, mint ahogy azt is, hogy a döntéshozatallal kapcsolatos felelősséget kizárólag az OMSZ-re hárítják át.

„A fent leírtak összességében olyan súlyú politikai nyomásgyakorlást jelentenek az OMSZ-ban folyó több, mint 150 éves munkára nézve, melyben a továbbiakban nem tudjuk – kormánytisztviselői eskünkhöz hűen – befolyásolásmentesen, szakmai tudásunk javát nyújtani”

– áll a posztban. Úgy vélik továbbá, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat integritásának visszaállítása és szakmai függetlenségének megőrzése érdekében szükséges az Operatív Törzs tevékenységének, döntéshozatalainak, kapcsolattartási módszereinek független vizsgálóbizottság általi átvilágítása, annak eredményeinek nyilvánossá tétele. Emellett független szakmai vizsgálóbizottsággal értékeltetnék ki az ünnepi hétvégére adott prognózisokat, a vizsgálat idejére pedig visszavonatnák dr. Radics Kornélia és Horváth Gyula felmentését.

ÁLLÁSFOGLALÁS AZ ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT VEZETŐI RÉSZÉRŐLAz Országos Meteorológiai Szolgálat bár önálló…

Posted by Országos Meteorológiai Szolgálat on Tuesday, August 23, 2022

Orbán Viktor után a Facebook is elkezdett leszámolni a valódi hírekkel.

Tavaly október óta hiába posztoljuk a cikkeinket a közösségi oldalra, a felhasználók mindössze néhány százalékának mutatja meg az algoritmus.

Oszd meg te is ezt a hírt, küldd tovább ismerőseidnek, hogy ne csak a hatalmaskodók hangja hallatsszon:

Ez is érdekelhet

Megszünteti a kormány az Országos Meteorológiai Szolgálatot

Másodfokú riasztást adott ki több járásra a meteorológiai szolgálat

Gulyás Gergely bejelentette, hogy idén is minden idők leglátványosabb fény- és tűzijátéka volt Magyarországon

Szélvihar és 28 fok várható húsvétkor – erre készülj!

Gulyás Gergelynek ún. gerincműtéte volt

Pesty László: Nem zárható ki, hogy zsarolják Varga Juditot