Berágtak a gazdák: a rendőrség tiltása ellenére több ezer traktor érkezhet Budapestre

A tüntetések eredménytelensége esetén pedig Orbán Viktort is meglátogatnák.

Berágtak a gazdák: a rendőrség tiltása ellenére több ezer traktor érkezhet Budapestre
Fotó: Shutterstock

Bár a rendőrség betiltotta a gazdák augusztus 20-ára tervezett budapesti tüntetését, a főszervező a 168.hu-nak arról beszélt: nem érdekli őket a határozat, terveik szerint több ezer traktor érkezhet a fővárosba.

Szabó Bálint, szegedi független önkormányzati képviselő, a Magyar Kacsa- és Lúdszövetség elnöke a lapnak azt mondta: nem hátrálnak meg, nem állnak el a tüntetés szándékától, „úgy gondoljuk, hogy a tiltakozás az eredeti bejelentés szerinti formában, jogszerűen megtartható”.

Beszélt arról is, hogy eddig összesen 1700-an jelezték, hogy traktorokkal és személygépjárművekkel érkeznének és vonulnának. Nagy részük alföldi: Csongrád-Csanád, Békés és Bács-Kiskun megyéből terveznek jönni.

„A megmozdulás gerincét már nem a víziszárnyas tenyésztők adják, hanem elsősorban az aszályos év károsultjai. Többségében növénytermesztő gazdák, illetve állattenyésztők, akik a szárazság miatt 2022-ben eddig saját számításaink szerint 1000 milliárd forintos kárt szenvedtek”

– magyarázta Szabó, hozzátéve: az augusztus 20-i traktoros vonulást követően a hónap végéig a Kossuth téren és a Vigadó téren, a régi és az új Agrárminisztérium épülete előtt minden napra tematikus, álló tüntetést szerveznek, a tüntetések eredménytelensége esetén pedig augusztus 31-én gyalogosan vonulnának fel petíciójukkal Orbán Viktorhoz a Karmelitába.

Kapcsolódó hírek