„Tragikus a helyzet” – A meteorológiai szolgálat szerint tovább fokozódik a hőség és az aszály

Nem javul a csapadékhelyzet, csak romlik.

A kiszáradóban lévő Halda-tó Bátonyterenyén 2022. július 20-án.
A kiszáradóban lévő Halda-tó Bátonyterenyén 2022. július 20-án. Fotó: MTI/Komka Péter

A hőség és az aszály is fokozódik a következő napokban – közölte hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az aszállyal kapcsolatban a Facebook-oldalukon úgy fogalmaztak:

„tragikus a helyzet”.

Az aszállyal kapcsolatban sajnos továbbra sincs jó hírünk, tragikus a helyzet. Legfrissebb elemzésünket itt…

Posted by Országos Meteorológiai Szolgálat on Monday, August 15, 2022

Honlapján a meteorológiai szolgálat azt írta: Magyarországon nem javul a csapadékhelyzet, csak romlik. Az elszórt záporok eddig is kevés esőt hoztak és azt is csak kis területre, így az aszály tovább súlyosbodott. Példaként említették, hogy Békéscsaba térségében a napraforgó- és a kukoricaállományok állapota „elkeserítő képet mutat”.

Hozzátették, a folytatás sem ígér sok jót, pedig már a repce vetéséhez kellene a magágyat előkészíteni, de csapadék továbbra is csak alig, elszórt záporok formájában várható. Ráadásul újabb hőhullám érkezik, a hőmérséklet csúcsértéke csütörtökig emelkedik majd, akkor 33-38 Celsius-fokra lehet számítani.

Pénteken érkezik egy hidegfront, amely mérsékli majd a forróságot. A jelenlegi előrejelzés szerint viszont a pénteki fronttal is csak kevés eső érkezik, országos, számottevő csapadékra továbbra sincs kilátás.

Kapcsolódó hírek