Belföld

Botrány a Széll Kálmán téri aláírásgyűjtésen, videón a bunkó fideszes

Baleset

Kiürítettek egy budapesti iskolát, 10 mentőautót riasztottak a helyszínre

Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Brutálisan megdrágulhatnak egyes gyógyszerek októbertől, mutatjuk a részleteket

Szakemberek szerint anyagi okok miatt sokan kiszorulhatnak majd az ellátásból, ráadásul a változás a versenyt sem ösztönzi.

Brutálisan megdrágulhatnak egyes gyógyszerek októbertől, mutatjuk a részleteket
Fotó: MTI/Soós Lajos

200-450 százalékkal is drágulhatnak a vérrögképződést megakadályozó, heparintartalmú terápiás készítmények október elsejétől, tudta meg a Napi.hu, megjegyezve: az árváltozás ráadásul a leggyakrabban használt termékeket érintheti.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott termékekért jelenleg 678 és 3393 forint közötti összeget kell fizetni a gyógyszertárban. A lap úgy tudja,

ősztől a megelőzésre használt vérhígítókért már kb. 4500 forintot, a terápiás készítményekért pedig 15 600 forintot kell majd fizetni.

A drágulás hátterében a támogatási rendszer átalakítása áll (a NEAK úgy kívánja azt átszabni, hogy a támogatás mértéke készítményenként egységes legyen). A Napi.hu azonban piaci forrásokra hivatkozva úgy értékel: az új szisztéma látszólag igazságos, valójában viszont nem az, mivel a testi adottságok, a terápiás szükséglet az, ami befolyásolja a mennyiséget, és nem a beteg, hanem az orvos dönti el, mennyit kell szednie. Példát is hoznak:

egy 50 kilós betegnek ugyanannyi támogatás jár majd, mint egy 70 kilósnak, a testtömeg alapján adagolt készítményből viszont utóbbinak több kell, ami lényeges többletköltséget jelent majd.

A cikk megjegyzi azt is, hogy a heparin-készítményeket elsősorban olyan betegek kapják, akiknél vérrög alakult ki valamelyik szervükben, vagy nagy a vérrög kialakulásának veszélye. Ezeket a gyógyszereket nagy mennyiségben alkalmazzák a kórházak, de a betegek önmaguknak is be tudják adni az injekciókat, így patikában is sok fogy. A heparintartalmú készítményeknek amúgy a Covid-járvány alatt is jelentősen nőtt a felhasználása, mivel a vírus által okozott vérrögképződést ilyen gyógyszerekkel előzték meg, illetve kezelték – írták.

Kapcsolódó friss hírek

Megtámadták a Kétfarkúak jelöltjét Kecskeméten

110 ezerhez közelít a külföldön dolgozó magyarok száma

Nagy baleset az M7-es autópályán, Balatonvilágosnál

Holttestet találtak az utcán Szentesen

Elképesztő pénzért kelt el Magyar Péter „női” napszemüvege

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten