Baleset

Rettenetes hír: meghalt az Esztergom Rally egyik sérültje, egy kislány – már öt életet követelt a tragédia

Baleset

Súlyos baleset az Esztergom Rallyn: nézők közé csapódott egy autó, legalább 4-en meghaltak, sok a sérült

Bulvár

Magyar Péter reagált Varga Judit súlyos vádjaira

KSH: 495 900 forint volt a bruttó magyar átlagkereset májusban

RövidenRöviden
Péksüteményeket pakol egy dolgozó az Aldi diszkontlánc I. kerületi, Mészáros utcai üzletében 2020. február 25-én.
Péksüteményeket pakol egy dolgozó az Aldi diszkontlánc I. kerületi, Mészáros utcai üzletében 2020. február 25-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Májusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete az egy évvel korábbinál 14,9 százalékkal magasabb, 495 900 forint volt, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 15,6 százalékkal, 342 000 forintra emelkedett – ismertette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal.

A prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélkül számolt rendszeres bruttó átlagkereset 461 700 forintra becsülhető, 14,3 százalékkal meghaladta a tavaly májusit.

A statisztikai hivatal szerint az átlagkereset emelkedéséhez elsősorban a már részben előre ütemezett béremelések, valamint a minimálbér és a garantált bérminimum emelése járult hozzá. Mint írták, a reálkereset 3,8 százalékkal emelkedett, a fogyasztói árak előző évhez mért, 10,7 százalékos növekedése mellett.

A bruttó kereset mediánértéke 397 900 forintot ért el, 14,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke 276 000 forint volt, 15,9 százalékkal felülmúlta az előző év májusit.

Az év első öt hónapjában a bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 18,5, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset 19,2 százalékkal nőtt az előző évhez képest. A reálkereset 8,7 százalékkal emelkedett, a fogyasztói árak előző évhez mért, 9,0 százalékos növekedése mellett.

A kiemelkedő növekedést elsősorban a honvédelmi és a rendvédelemi hivatásos állomány hathavi illetménynek megfelelő szolgálati juttatásának februári kifizetése, a fegyverpénz, az egyes előmeneteli rendszerekben előre ütemezett béremelések, valamint a minimálbér és a garantált bérminimum emelése magyarázzák – jelentette a KSH.

Orbán Viktor után a Facebook is elkezdett leszámolni a valódi hírekkel.

Tavaly október óta hiába posztoljuk a cikkeinket a közösségi oldalra, a felhasználók mindössze néhány százalékának mutatja meg az algoritmus.

Oszd meg te is ezt a hírt, küldd tovább ismerőseidnek, hogy ne csak a hatalmaskodók hangja hallatsszon:

Ez is érdekelhet

Kiszámolta a KSH: 605 100 forint volt az átlagkereset januárban

Átlagosan 3,8 százalékkal drágult az élet januárban a KSH szerint

13,7 százalékkal csökkent az ipari termelés decemberben, a kiskereskedelmi forgalom is földbe állt

A csomagküldésre is kiterjesztené a fóliázós törvényt a kormány

Kínos kérdésekre várja a választ Orbán Viktortól Magyar Péter

Lázár János maffiamódszerekkel fenyegette meg a Spart