Bűnügy

Közösült vele, mielőtt elvágta a torkát: sokkoló részletek derültek ki a miskolci pályaudvaron talált holttest ügyében

Gazdaság

Jó hírt kaptak az albérletben élők

Bűnügy

Gyilkosság történt Miskolcon szombat hajnalban

Müller Cili néni bejelentette: itt van már a BA4-es, a BA5-ös és az X variáns is

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én.
Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én. Fotó: MTI/kormany.hu

A nagyvárosokban nőtt a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben, de vidéken is stagnál és sehol sem csökkent – mondta el Müller Cecília az M1-en csütörtökön.

Ahogy Európában, Magyarországon is hétről hétre, egyre nagyobb arányban nő a fertőzöttek száma – állította a tisztifőorvos. Itthon ugyanakkor még zömmel az omikron variáns BA2-es típusa fertőz, de

4-5 százalékban már megjelent a BA4-es, a BA5-ös és az X variáns is, amelyek Európában uralkodóvá váltak!

Felhívta a figyelmet arra, hogy ezeknek a fertőzőképessége magasabb. Különösen fontosnak nevezte, hogy aki tüneteket észlel magán, például torokkaparást, tüsszögést, forduljon háziorvosához és ne menjen közösségbe, mert a korábbi variánsoknál könnyebben adhatja át másoknak a fertőzést. Az új variánsok esetében sokan panaszkodnak fejfájásra.

Az oltásokat némileg „kikerülik” az új variánsok, az oltottak is meg tudnak fertőződni, de általában könnyebben vészelik át a megbetegedést, és nem kerülnek kórházba.

A védőoltások fontosságát hangsúlyozva arról beszélt, hogy a 60 feletti korosztálynak, valamint a krónikus betegeknek javasolt a negyedik oltás.

Kapcsolódó friss hírek

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!