Baleset

Tűzforró autóban rekedt egy kétéves kisfiú Komáromban

Baleset

Tragédia Akasztónál, egy ember meghalt, többen megsérültek

Belföld

Heteken belül brutális energiaár-robbanás és áramhiány jöhet Magyarországon

Elmagyarázták a szervezők, hogy miért kellett kis híján megfulladnia egy szinkronúszónak a budapesti világbajnokságon

Az edzője ugrott be érte, miután a vízimentők ezt a szabályzat miatt nem tehették.

anita-alvarez
Az amerikai Anita Alvarez gyakorlata a szinkronúszó egyéni szabad kombináció versenyének selejtezőjében a vizes világbajnokságon a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. június 20-án. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Gyakorlata végén elájult a vízben Anita Alvarez amerikai szinkronúszó, akinek életét nem a közelben ácsorgó vízimentők, hanem az érte beugró edzője mentette meg a budapesti vizes világbajnokságon.

Alvarez a szinkronúszók szerdai egyéni szabadprogramjában került bajba programjának legvégén, amikor egy pillanatra feljött a víz alól, majd ájultan a medence feneke felé süllyedt. Alvarez életét spanyol edzőjének, Andrea Fuentesnek köszönheti, aki villámgyorsan reagált és azonnal vízbe ugrott érte, majd kiúszott vele a medence a partjáig, ahol a mentősök segítették ki az ájult versenyzőt. A szinkronúszót a parton ellátták, majd hordágyon szállították el a medencetérből.

„Anita sokkal jobban van, olyan jól, amilyen jól csak lehet. Őszintén szólva, nagyon ijesztő volt az egész” – nyilatkozta később a Marca című spanyol lapnak Fuentes, kifejtve:

„Azért ugrottam be, mert senki más nem tette. Megijedtem, mert nem lélegzett, de most már jól van. Pihennie kell.”

A bírók nem engedélyezték az életmentést

Az esetet később természetesen megmagyarázták a szervezők. A hvg.hu-hoz eljutott közleményben a vb egészségügyi szolgálatának vezetője, Merkely Béla szavait foglalták össze. Eszerint

a bírók jelzésének hiánya miatt nem avatkozhattak közbe a vízimentők!

„Amikor egy világbajnoki verseny elindul, rendkívül szigorú FINA-szabályok határozzák meg, hogy a vízimentők mikor avatkozhatnak közbe. A szabályok alapján a FINA által delegált bírói kar tagjainak jelzésére ugorhatnak be a medencébe, megelőzendő, hogy bármi féleértés kapcsán esetleg félbeszakítsanak egy versenyprogramot. A szerdai finálé során ilyen jelzés a bíróktól nem érkezett, az edző hiába jelez nekik, ők a szabályok értelmében még ekkor sem avatkozhatnak közbe” – mosakodott a szervezet az abszurd szabály és a kis híján tragédiával végződött eset nyomán.

Nem először ájult el

A négyszeres olimpiai érmes Fuentes egyébként nem először mentette ki a vízből Alvarezt, ugyanis egy tavalyi olimpiai kvalifikációs viadalon is magatehetetlenül elsüllyedt. Akkor az edző és párostársa, Lindi Schroeder húzta partra.

Az amerikai szövetség szerdán este azt közölte, hogy a 25 éves versenyző csütörtökön alapos orvosi vizsgálatokon esik majd át, s azokat követően döntenek arról, hogy a pénteki csapatversenyen részt vesz-e.

Ez is érdekelhet:
„Olyanok, mint Dumb és Dumber” – a Ryanair vezére ismét Nagy Mártont és Gulyás Gergelyt csicskította

Kapcsolódó hírek

Egy héten belül már a második postás halt meg munka közben

Drogot is árultak a szegedi dj-k, lekapcsolták őket

Milliókat fizetett a válogatott korábbi csapatkapitánya egy férfinak, akit a Bazilikánál mellkason rúgott

Elhunyt Antal Attila, az edzésbalesetet szenvedett kerékpáros

Minimális emberség sincs már: a Wizz Air szállítja a magyar paralimpiai csapatot

Meghalt az egyik legismertebb magyar futballszakértő

Csányi Sándor megszólalt a válogatott Eb-szerepléséről

Brutálisan emelkedik a magyar olimpiai érmesek díjazása

Marco Rossi miatt lesz tüntetés Budapesten