Baleset

Megrázó videó került elő az Esztergom-Nyerges Rallyn történt balesetről

Külföld

Rákkal kezelik Katalin walesi hercegnét

Bulvár

Ez nem egy nyilas házmester valami történelmi film forgatási helyszínéről, hanem Sulyok Tamást fotózták le Szegeden, egy csatorna mögött bujkálva

Elmagyarázták a szervezők, hogy miért kellett kis híján megfulladnia egy szinkronúszónak a budapesti világbajnokságon

Az edzője ugrott be érte, miután a vízimentők ezt a szabályzat miatt nem tehették.

RövidenRöviden
Az amerikai Anita Alvarez gyakorlata a szinkronúszó egyéni szabad kombináció versenyének selejtezőjében a vizes világbajnokságon a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. június 20-án.
Az amerikai Anita Alvarez gyakorlata a szinkronúszó egyéni szabad kombináció versenyének selejtezőjében a vizes világbajnokságon a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. június 20-án. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Gyakorlata végén elájult a vízben Anita Alvarez amerikai szinkronúszó, akinek életét nem a közelben ácsorgó vízimentők, hanem az érte beugró edzője mentette meg a budapesti vizes világbajnokságon.

Alvarez a szinkronúszók szerdai egyéni szabadprogramjában került bajba programjának legvégén, amikor egy pillanatra feljött a víz alól, majd ájultan a medence feneke felé süllyedt. Alvarez életét spanyol edzőjének, Andrea Fuentesnek köszönheti, aki villámgyorsan reagált és azonnal vízbe ugrott érte, majd kiúszott vele a medence a partjáig, ahol a mentősök segítették ki az ájult versenyzőt. A szinkronúszót a parton ellátták, majd hordágyon szállították el a medencetérből.

„Anita sokkal jobban van, olyan jól, amilyen jól csak lehet. Őszintén szólva, nagyon ijesztő volt az egész” – nyilatkozta később a Marca című spanyol lapnak Fuentes, kifejtve:

„Azért ugrottam be, mert senki más nem tette. Megijedtem, mert nem lélegzett, de most már jól van. Pihennie kell.”

A bírók nem engedélyezték az életmentést

Az esetet később természetesen megmagyarázták a szervezők. A hvg.hu-hoz eljutott közleményben a vb egészségügyi szolgálatának vezetője, Merkely Béla szavait foglalták össze. Eszerint

a bírók jelzésének hiánya miatt nem avatkozhattak közbe a vízimentők!

„Amikor egy világbajnoki verseny elindul, rendkívül szigorú FINA-szabályok határozzák meg, hogy a vízimentők mikor avatkozhatnak közbe. A szabályok alapján a FINA által delegált bírói kar tagjainak jelzésére ugorhatnak be a medencébe, megelőzendő, hogy bármi féleértés kapcsán esetleg félbeszakítsanak egy versenyprogramot. A szerdai finálé során ilyen jelzés a bíróktól nem érkezett, az edző hiába jelez nekik, ők a szabályok értelmében még ekkor sem avatkozhatnak közbe” – mosakodott a szervezet az abszurd szabály és a kis híján tragédiával végződött eset nyomán.

Nem először ájult el

A négyszeres olimpiai érmes Fuentes egyébként nem először mentette ki a vízből Alvarezt, ugyanis egy tavalyi olimpiai kvalifikációs viadalon is magatehetetlenül elsüllyedt. Akkor az edző és párostársa, Lindi Schroeder húzta partra.

Az amerikai szövetség szerdán este azt közölte, hogy a 25 éves versenyző csütörtökön alapos orvosi vizsgálatokon esik majd át, s azokat követően döntenek arról, hogy a pénteki csapatversenyen részt vesz-e.

Ez is érdekelhet

Közleményt adtak ki a mentők és az autósport szövetség is a rallybalesetről

Meghalt Dobor Dezső sportriporter

Orbán Viktor kedvenc sportlapja kiállt a gyermekbántalmazó edzők mellett

Újabb öt évig Németh Szilárd lesz a birkózószövetség elnöke

Megveszi a Mol az Újpest FC-t, már csak NER-csapatok alkotják az NB I-et

Várkonyi Andrea után Mészáros Lőrinc is szót kért