Másodfokú veszélyjelzés: 50 mm eső, 90 km-es szél, jégverés jöhet a folytatásban

Zivatarfelhő Nagykanizsa felett 2022. május 25-én este.
Zivatarfelhő Nagykanizsa felett 2022. május 25-én este. Fotó: MTI/Varga György

Már tegnap írtunk arról, hogy viharosnak ígérkezik a szerdáról csütörtökre virradó éjszaka, az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb prognózisa alapján azonban hevesebb viharokra, több csapadékra számíthatunk, mint ahogy azt korábban prognosztizálták a szakemberek.

A figyelmeztetés szerint szerda estétől nyugat felől megnő a zivatarhajlam. Zivatarokra elsősorban a Dunántúl nyugati, délnyugati felén lehet számítani, amelyek éjjel a Dél-Alföld nyugati részeire is átterjedhetnek.

A zivatarokhoz elsősorban felhőszakadás (20-30 mm-t, a nyugati és délnyugati megyékben akár 40-50 mm-t is meghaladó csapadékmennyiség) társulhat.

A nyugati, délnyugati megyékben heves zivatarok kialakulására is van esély, amelyeket jégeső (1-2 cm, néhol akár 2 cm-nél nagyobb jégszemek) és viharos széllökés (általában 60-90 km/h, néhol esetleg 90 km/h-nál erősebb) kísérhet.

A várható heves viharok és felhőszakadások miatt első- és másodfokú figyelmeztetést adott ki szerdán számos megyére az Országos Meteorológiai Szolgálat. E szerint Vas, Zala, Somogy, Tolna, Baranya és Veszprém megyékben lehet a legcudarabb idő.

felhoszakadas-figyelmeztetes_06_22

Forrás: met.hu

zivatar-figyelmeztetes_06_22

Forrás: met.hu

A zivatarok csütörtökön reggel dél felé elhagyják térségünket, délelőtt már csak néhol a Dunántúlon lehet dörgés, villámlás. Estétől kis valószínűség mellett a nyugati, délnyugati határ közelébe sodródhat be néhány zivatar.

Kapcsolódó hírek