Belföld

Orbán Viktor tombol a Facebookon, elege van mindenből

Gazdaság

Súlyos benzindrágulás jön pénteken, de a dízelesek örülhetnek

Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Zelenszkij kedden felhívta Orbán Viktort

Bár a hivatalos magyar tájékoztatás nem minden részlettel dicsekedett el.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Fotó: Twitter/Volodimir Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke kedden felhívta Orbán Viktor miniszterelnököt; a megbeszélésen Ukrajna európai integrációjáról, a háborús menekültek befogadásáról valamint a magyar-ukrán együttműködés egyéb területeiről volt szó – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

Orbán Viktor a tárgyalás során állítólag hangsúlyozta: Magyarország támogatja, hogy Ukrajna megkapja a EU-tagjelölti státuszt, és mielőbb le kell bontani a bürokratikus akadályokat Ukrajna tényleges uniós csatlakozása előtt is. A magyar miniszterelnök tájékoztatta az ukrán államfőt, hogy az e heti európai uniós csúcstalálkozón Brüsszelben ezt az álláspontot fogja képviselni.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarország immár közel 800 ezer ukrajnai menekültet fogadott be, és készen áll a további energiaügyi együttműködésre, az ukrán gabona vasúti fuvarozására valamint még több ukrán diák fogadására is. Volodimir Zelenszkij az ukrán nép nevében köszönetet mondott a magyar segítségért.

Telefonos egyeztetés az ukrán elnökkel.

Posted by Orbán Viktor on Tuesday, June 21, 2022

Bár sem Havasi Bertalan MTI-s közlése, sem a magyar miniszterelnök Facebook-bejegyzése nem említi, de Zelenszkij Twitter-bejegyzéséből kiderül az is:

a beszélgetés során az ukrán elnök meghívta Orbán Viktort Ukrajnába.

Az viszont már, hogy a magyar miniszterelnök elfogadta-e a meghívást, Zelenszkij posztjában sem olvasható.

https://twitter.com/ZelenskyyUa/status/1539215112640274433

„Gyümölcsöző beszélgetésem volt Orbán Viktorral, Magyarország miniszterelnökével. Megköszöntem neki az ukrán szuverenitás támogatását és hogy menedéket nyújtanak az ukránoknak a háború alatt. Megállapodtunk, hogy együttműködünk az energiaszektor fejlesztésében. Hálásak vagyunk, hogy támogatja Ukrajna tagjelöltségét és meghívtam őt Ukrajnába”

– olvasható az ukrán elnök bejegyzésében.