Belföld

Rejtélyes kijelentést tett Gulyás Gergely, amikor Magyar Péterről faggatták

Bűnügy

Rengeteg pénzt találtak: vesztegetés gyanúja miatt őrizetbe vették egy fővárosi tankerületi központ vezetőjét

Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Kerüljük a cukrot: akácméz és más természetes édesítők

Az egészséges életmód és ezzel együtt a minőségi táplálkozás egyre fontosabb szerepet tölt be az emberek életében. Az mára bebizonyosodott, hogy a cukrot érdemes minél nagyobb ívben elkerülni, de az akácméz vagy az eritrit kiváló helyettesítő lehet a mindennapokban.

https-__bodomeheszet.hu_ - 2022 június - Cikk1

Válasszuk az akácmézet a cukor helyett!

A dietetikusok egyöntetűen azt ajánlják, hogy kerüljük el a cukrot, amennyire ez csak lehetséges. Rengeteg természetes alternatíva van, amelyhez folyamodni tudunk, ha úgy döntünk, hogy teljesen kivonjuk a táplálkozásunkból. A Bodó Méhészet által kínált akácméz például nagyszerű alternatívája lehet a cukornak és amellett, hogy természetes eredetű, családi gazdaságból is származik. A méz kellemes, lágy állaggal rendelkezik, és remek aromája jól illik a kávéhoz, süteményekhez, de akár a smoothie-t is ízesíthetjük vele.

A méznek további élettani hatása is van, erősíti az immunrendszert és számos vitamint, ásványi anyagot is tartalmaz. Az akácméz kiemelten népszerű, mivel íze egyáltalán nem tolakodó, kellemes, az állaga pedig kellően folyékony ahhoz, hogy akár egy pumpás adagoló kezelni tudja.

A közkedvelt xilit és a népszerű eritrit előnyei

A xilitet más néven nyírfacukorként is ismerjük. A vegyületet számos zöldség és gyümölcs is tartalmazza, de az emberi szervezetben is természetes formában előfordul. Ezt a sokrétűen felhasználható cukoralkoholt kezdetben nyírfából vonták ki, majd ezt felváltotta a kukoricarost. Forráspontja magas, így alkalmas a sütemények és forró italok édesítésére. Élettani hatásait tekintve segít a fogszuvasodás megelőzésében, és csökkenti a felső légúti megbetegedések valószínűségét.

Az eritrit szintén a cukoralkoholok közé sorolható, és a cukor édesítő erejének nagyjából 70-80%-ára képes. A körtében, dinnyében, sajtokban, borokban találkozhatunk vele. Nagy előnye, hogy a glikémiás indexe 0, így a cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják. Szerkezetéből adódóan a gombák szaporodását gátolja, tehát a Candida diéta során is alkalmazható. Ezen tulajdonságoknak köszönhetően a sütőipari termékekben kedvelt adalék, mivel kis mértékben növeli a termékek eltarthatóságát.

Mi a helyzet a steviával és a juharsziruppal?

A steviát a jázminkapóca nevű őszirózsaféle leveleiből nyerik ki. A stevia a cukornál csaknem 300-szor édesebb és felhasználása rendkívül sokrétű, mivel nem változtatja meg az ételek térszerkezetét. Kíméli a gyomrot, és az emésztési problémákat is képes orvosolni.

A juharszirupot a juharfák megcsapolásával nyerik ki. Ízét és állagát tekintve talán az akácmézhez tudnánk hasonlítani, és pozitív élettani hatásai is megkérdőjelezhetetlenek. Természetes formában vannak jelen benne az aminosavak, ásványi anyagok és vitaminok, illetve glikémiás indexe is jóval alacsonyabb a cukorénál. Kinyerése és felhasználása leginkább az Egyesült Államokhoz köthető, és a világtermelés kb. 80%-a a kanadai Quebec tartományból származik.

Nézzen körül a Bodó Méhészet készítményei között, és találja meg a megfelelő alternatívát az édesítéshez.