Baleset

Milliárdos exdiplomata csapódott a földnek Besenyei Péter korábbi repülőjével

Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Belföld

Súlyos dolgokat állít Dúró Dóráról és Kocsis Mátéról Magyar Péter

Hat főre emelkedett Magyarországon a majomhimlővel fertőzöttek száma

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint mind a hat hazai fertőzött 20 és 40 év közötti férfi.

Hat főre emelkedett Magyarországon a majomhimlővel fertőzöttek száma
Fotó: Pixabay/Darko Stojanovic

Müller Cecília országos tisztifőorvos május 31-én jelentette be, hogy Magyarországon is megjelent a majomhimlő, akkor egy 38 éves férfinél diagnosztizálták a betegséget. Június 10-én két másik fertőzöttet is azonosítottak, egy 35 éves, életvitelszerűen Budapesten tartózkodó és egy 24 éves Pest megyei férfi személyében.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ június 16-án, csütörtökön azt közölte, hogy azóta hat főre emelkedett a magyarországi majomhimlős fertőzöttek száma. A tájékoztatás szerint új fertőzött egy 37 éves Somogy megyei, valamint egy 39 éves és egy 33 éves budapesti férfi.

„A szakrendelők az eljárásrendnek megfelelően mintát vettek, melyeket beküldtek a Nemzeti Népegészségügyi Központ veszélyes kórokozókkal foglalkozó Nemzeti Biztonsági Laboratóriumába, ahol igazolták és megerősítették a majomhimlő-fertőzést”

– áll az ilyenkor szokásos közleményben.

Hozzátették: a betegek általános állapota kielégítő, a kórházi kezelés szükségessége egyik esetben sem merült fel. A fertőzöttek otthonukban tartózkodnak elkülönítve.

A közlemény kiemeli, hogy ezzel hatra emelkedett a Magyarországon igazolt majomhimlős esetek száma, valamennyien 20-40 év közötti férfiak.

Az NNK arra kéri a lakosságot, hogy aki majomhimlőgyanús tüneteket észlel magán, mielőbb forduljon orvoshoz.