Bűnügy

Lelőttek egy férfit Komádiban

Egészségügy

Tömeges ételmérgezés volt egy magyar kórházban

Belföld

Rejtélyes kijelentést tett Gulyás Gergely, amikor Magyar Péterről faggatták

Ifj. Lomnici szerint alkotmányt sértene a Horn sétány, Wittner Mária kiakadt

RövidenRöviden
Horn Gyula a Nemzetközi Károly-díj átadásán
2007-ben.
Horn Gyula a Nemzetközi Károly-díj átadásán 2007-ben. Fotó: Wikipédia/Aleph

Közterület neveznek el Budapesten a kilenc éve elhunyt Horn Gyula volt szocialista miniszterelnökről, derült ki még szerdán. A Fővárosi Közgyűlés döntése szerint a XIII. kerületi önkormányzat kezdeményezésére lesz Horn Gyula sétány a „pufajkás” szoci 2014-ben felállított szobra közelében, a Gyermek téren.

A döntést a Fidesz-KDNP fővárosi frakciója nem támogatta, a szintén fideszista ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász pedig szombaton már arról értekezett, hogy

alkotmányt sértene, ha egy volt karhatalmistáról neveznének el közterületet.

A Magyar Nemzet szombati számában megjelent cikkben ifj. Lomnici Zoltán rámutatott: a hatályos jogszabályok értelmében nem lehet közterületet elnevezni olyan személyről, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett.

Hozzátette: Horn Gyula különböző okoknál fogva elkerülhette a felelősségre vonást, ez azonban nem jelenti azt, hogy az 1956-os események megtorlásában betöltött szerepe kitörölhető a magyar történelemből és emlékezetből. Egy ilyen intézkedés amellett, hogy mély sebet ejt Magyarország emlékezetpolitikájában, egyszersmind olyan nemzeti minimumokat éget fel, amelyek ezidáig megdönthetetlennek számítottak – hangoztatta.

Wittner Mária 1956-os szabadságharcos felháborítónak nevezte a fővárosi vezetés ötletét. A lapnak nyilatkozva úgy fogalmazott: ezek a politikusok azon emberek emlékét becstelenítik meg, akik az életüket adták hazájuk függetlenségéért, szabadságáért. Véleménye szerint a baloldali politikusok azért neveznének el közterületet a szabadságharc leverőiről, mert ők azon társadalmi rendszer haszonélvezőinek jogutódjai.

Karácsony Gergely egyébként azt mondta, hogy éppen 2011-ben módosult a rendelet, ami alapján most sétányt lehet elnevezni Horn Gyuláról.

Tudjuk, volt olyan, hogy Horn Gyula a történelem rossz oldalán állt. Amikor utcát nevezünk el róla, amellett is hitet teszünk, hogy a megvallott bűnöket meg lehet bocsátani – magyarázta a főpolgármester, hogy miért a Horn Gyula sétány léte most az egyik legfontosabb kérdés Budapesten.

Elkapták az Andrássy úti Louis Vuitton-bolt kirablóit

Rengeteg pénzt találtak: vesztegetés gyanúja miatt őrizetbe vették egy fővárosi tankerületi központ vezetőjét

Lövöldözés hallatszott Budapesten, megszólalt a BRFK

Menczer Tamás úgy tudja, egész Brüsszel Orbán Viktor elhallgattatásán dolgozik

Illegális bevándorlókat találtak az M7-es autópályán, egyikük elmenekült

Dőlnek a csontvázak? Nyomoznak a CÖF plakátkampányos cége ügyében