Másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat több megyére

Felhőszakadás veszélye miatt másodfokú riasztást adott ki több megyére az ország középső területén az Országos Meteorológiai Szolgálat

– közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

felhoszakadas-riasztas

Forrás: met.hu

Mint írták, az érintett területeken hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani. A villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél vagy akár jégeső is. Hozzátették: a viharos szélben fokozottan kell figyelni a fák, fasorok, állványzatok közelében.

Ha nagy villámlással járó vihar közeleg vagy „kap el” minket, húzódjunk be valahová, ha pedig gépkocsiban ülünk, az ablakokat zárjuk be, a fém részeket ne érintsük meg. A ház környékéről gyűjtsünk össze és vigyünk be az épületbe minden olyan tárgyat, amit a szél felkaphat, ezek ugyanis súlyos sérüléseket okozhatnak – javasolja az OKF.

A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait, lehetőség szerint ne parkoljon a viharos szélben fák alá, a közúton pedig a fasorok mellett is kellő figyelemmel közlekedjen. Ha valaki leszakadt vezetéket vagy bajba jutott embert lát, jelezze a 112-es segélyhívón.

Kapcsolódó hírek