Orbán halálában reménykedett az osztrák állami média vezetője, a külügy berendeli a nagykövetet

Orbán Viktor miniszterelnök a magyarországi szabad pálinkafőzés 10. évfordulóján szervezett ünnepségen a Zala megyei Becsehelyen 2020. szeptember 27-én.
Orbán Viktor miniszterelnök a magyarországi szabad pálinkafőzés 10. évfordulóján szervezett ünnepségen a Zala megyei Becsehelyen 2020. szeptember 27-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A Külgazdasági és Külügyminisztérium berendeli Ausztria budapesti nagykövetét az osztrák állami média egyik vezetőjének „botrányos megnyilvánulása miatt” – közölte a külügy csütörtökön.

Azt írták, azért rendelik be a nagykövetet, mert az Osztrák Közszolgálati Televízió és Rádió (ORF) egyik vezetője a magyar miniszterelnök halálát kívánta.

Karl Pachner, az ORF egyik ügyvezető igazgatója a Facebookon közzétett – időközben törölt – bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor szívinfarktusa „tisztességes dolog” lenne.

„A durva és mélyen megdöbbentő megnyilvánulás miatt” a KKM péntek reggelre berendeli Ausztria budapesti nagykövetét, magyarázatot kér az osztrák állami média vezetőjének botrányos kijelentésére

– olvasható a közleményben.

Pachner egyébként elnézést kért, miután törölte a posztot. Azt írta, hogy amikor arról olvasott, hogy Orbán gáncsolja a hatodik uniós szankciós csomag elfogadását, „véletlen és félreértett megfogalmazást” választott, amit borzasztóan bán, és amiért bocsánatot kér.

Ich habe gestern spätabends nach der Lektüre eines Berichts auf ORF.at über eine neuerliche Bedingung des ungarischen…

Posted by Karl Pachner on Thursday, June 2, 2022

Kapcsolódó hírek