Szijjártó Péter úgy tudja, a keleti nyitás egy valódi sikertörténet

Igaz, ehhez kicsit változtatni kellett a siker definícióján.

A keleti nyitás egy valódi sikertörténet – mesélte a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Delhiben az indiai-magyar üzleti fórumon.

Szijjártó Péter azt mondta, a keleti nyitás alapja egy gazdasági megfontolás volt, miszerint a kelet szerepe folyamatosan növekedni fog.

Állítása szerint 45 százalékkal növelték a keleti export mértékét, a kereskedelem 48 százalékkal nőtt, a magyarországi külföldi befektetetett tőke 60 százaléka keletről érkezett.

Ennek viszont némileg ellentmond, hogy a gazdasági szakértők több helyen hangoztatták az utóbbi években: kudarcos történet, és leginkább csak a propaganda szintjén működik a keleti nyitás.

A hvg.hu például arról írt legutóbb, hogy hiába hirdet meg a kormány időről időre együttműködést Közép-Ázsiával, egy-egy jobb évet kivéve szinte semmilyen érzékelhető fejlődés nincsen a kapcsolatokban.

A cikk emlékeztet, éppen ezért két éve már megváltoztatták a definíciót is, hogy egy olyan számot kelljen nézni, amiben jól állunk: Szijjártóék szerint ugyanis nem az oda irányuló magyar export értéke a fontos, hanem az ide érkező keleti beruházások!

Kapcsolódó hírek