Bűnügy

Halálra vertek egy 17 éves fiút Szabolcsban

Bulvár

Hajdú Péter kiröhögte Magyar Pétert, majd gyorsan letiltotta a kommentelési lehetőséget

Külföld

Friss hírek érkeztek Fico állapotáról, ezt lehet tudni csütörtök délben

Másodfokú riasztásokat adtak ki nagy területre, a katasztrófavédelem is megszólalt

Egy érkező hidegfront okán viharos szélrohamok, jégeső és intenzív csapadék okozhat bajt.

Villám cikázik az égbolton Salgótarján felett 2020. június 12-én este.
Fotó: MTI/Komka Péter

Szerda délután másodfokú riasztásokat adott ki zivatarveszély miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken a következő órákban olyan heves zivatarok alakulhatnak ki, amelyeket károkozó szél, jelentős mennyiségű csapadék, illetve jégeső kísérhet. A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait,

lehetőség szerint ne parkoljanak a viharos szélben fák alá, a közúton pedig a fasorok mellett is kellő figyelemmel közlekedjenek.

A veszélyjelzés szerint elsőként Vas és Zala megye több járására adták ki a másodfokú riasztást, de a nap folyamán másodfokú riasztásokat adhatnak ki Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Somogy és Tolna megye járásaira, továbbá Budapestre is.

riasztas

Forrás: met.hu

Az ország többi területén elsőfokú riasztást adhatnak ki zivatarveszély miatt.

Azt írták: egy érkező hidegfront hatására nyugat felől ismét egyre többfelé várhatóak zivatarok. Leginkább az ország déli felén (a Dél-Dunántúlon, valamint az Alföld déli és középső területein) heves zivatarok is kialakulhatnak. A zivatarok akár rendszerbe is szerveződhetnek.

Ezek mellé erősen viharos (akár 100 kilométer/óra körüli károkozó) szélrohamok, (akár nagyobb jégdarabokkal) jégeső és intenzív csapadékhullás társulhat.

Az – akár heves – zivatarok az esti, éjszakai órákban kelet felé haladnak, az Alföldön, északkeleten még csütörtök hajnalig is kitarthat a „zivatartevékenység”. A meteorológiai szolgálat azt is megjegyezte, hogy az időjárási helyzet függvényében kisebb körzetekben (jellemzően a déli tájakon) nem kizárt a harmadfokú (piros) zivatarriasztás se.

„Miután kivonultak a zivatarok az országból, csütörtökön kritériumokat meghaladó veszélyes időjárási jelenség már nem valószínű” – írta a meteorológiai szolgálat.

Be kell húzódni valahová

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt hangsúlyozta: a viharos szélben mindenki fokozottan figyeljen a fák, fasorok, állványzatok közelében.

Ha nagy villámlással járó vihar közeleg, be kell húzódni valahová. Aki gépkocsiban ül, az ablakokat zárja be, a fém részeket ne érintse meg. A ház környékéről ajánlott bevinni minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat, ezek ugyanis súlyos sérüléseket okozhatnak.

Felhívták a figyelmet, hogy az aktuális meteorológiai riasztásokról tájékozódni lehet az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalán és a katasztrófavédelem VÉSZ applikációján is. Ha valaki leszakadt vezetéket, vagy bajba jutott embert lát, jelezze a 112-es segélyhívón.

Kapcsolódó friss hírek

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!