Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Közlekedés

Rendet tesz a MÁV: nem lehet csak úgy csoportosan felszállni a vonatokra

Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Melyek a foghiány súlyos következményei? 

Már csupán egy fog elvesztése is számos következménnyel jár, ennek elejét vehetjük, ha idejében cselekszünk. A fogbeültetés sikeres kimenetele múlhat ezen. Az eljárás típusát döntően az íny és a csontszövet aktuális állapota határozza meg, emiatt célszerű mihamarabb specialistához fordulni!

https-__fogpotlasklinika.hu_ - 2022 május - Cikk1

A foghiány miatt bekövetkező változások

Amikor egy fogat el kell távolítani, a szemben lévő fog is kikerül a rágás folyamatából, ez jelentősen befolyásolja az emésztést, hiszen nem lesz ugyanolyan aprólékosan megrágva az étel. Viszonylag gyorsan bekövetkező következmény, hogy az fogak közti „ínycsipke” (ínypapilla) elkezd sorvadni, a csontsövénnyel együtt, mely meghatározza a fogbeültetés sikeres kimenetelét. A Halász Klinika fogbeültetési eljárásai azonban lehetőséget nyújtanak többféle megoldást is kínálva. Tény és való, hogy egyszerűbb, ha egyből a fogimplantációra lehet koncentrálni, így nincs szükség későbbi csontpótlásos beavatkozásra.

A foghiányt nem kezelve viszont nem csupán az új fog beültetése válik nehezebbé. Foghiány következtében elmozdulnak a szomszédos és szemközti állcsont fogai. Az elvesztett fog mögött lévő fogak előre dőlnek / „beledőlnek” a foghiányba, az előtte levők a foghiányba hátra vándorolnak, a szemköztiek a csontból kiemelkednek, ez pedig sajnos kedvez az ínynél és a csontnál kialakuló tasakok létrejöttének. Ezáltal a pangó étel és lepedék miatt szuvasodás, fogágybetegség alakulhat ki. Ez pedig még tovább rontja az esélyeit a sikeres fogászati beavatkozásnak, sőt, a távolabbi fogak kilátásait is.

A foghiány állkapocsra gyakorolt hatásai

A foghiány miatt a megmaradt fogak a nagyobb terheléstől gyorsabban kopnak, valamint a bedőléstől a két állcsont közelebb kerül. Mert a megmaradt fogak már nem biztosítják az állcsontok ideális távolságot egymástól, ez pedig jelentős terhet ró az egész állkapocsra és ízületére. Az állkapocsízületi porckorong sérül, elvékonyodik, gyakran hallható „kattogó” hang rágáskor. A rágóízület abnormális működése migrénes fejfájáshoz, nyak- és vállfájdalomhoz vezethet.

A megszűnt egészséges harapás kóros reflexet, éjszakai fogcsikorgatást vált gyakran ki. Ez nem csupán az állkapcsot terheli meg, hanem a fogak rágófelszínében is kárt okozhat, a zománc jelentős mértékben kophat, de repedések is kialakulhatnak. A sérült zománc teret enged a fogak romlásának, és hideg-meleg érzékenység is felléphet, ami jelentősen megnehezíti bizonyos ételek fogyasztását.

Korszerű fogászati kezelések

Szerencsére manapság szinte minden probléma orvosolható a modern implantációs technológiának köszönhetően. Célszerű már a foghúzást követően azonnali fogbeültetést választani és nem késlekedni, hiszen az íny állapota jelentősen meghatározza, hogy sikeres lesz-e a fogimplantáció, és egyáltalán elvégezhető-e. Amennyiben nem ez a járható út, a klinika másik kezelést fog javasolni.

Ahogyan az élet többi területén, a fogápolásban is törekedni kell a preventív szemlélet betartására, vagyis mindent megtenni a fogak épsége és megőrzése érdekében. Probléma esetén pedig mihamarabb cselekedni!