Ma tárgyalja a parlament a „gránitszilárdságú” alaptörvény tizedik módosítását

Nagy nap ez az ellenzék számára is, most először képviselhetik a választóikat az új Országgyűlésben!

Áder János köztársasági elnök (k) az Országgyűlés alakuló ülésén a Parlamentben 2022. május 2-án. A patkóban Turi-Kovács Béla, az új összetételű parlament legidősebb tagja, korelnök, fideszes képviselő, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Orbán Viktor miniszterelnök (középen, b-j).
Áder János köztársasági elnök (k) az Országgyűlés alakuló ülésén a Parlamentben 2022. május 2-án. A patkóban Turi-Kovács Béla, az új összetételű parlament legidősebb tagja, korelnök, fideszes képviselő, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Orbán Viktor miniszterelnök (középen, b-j). Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az alaptörvény tizedik módosításának vitáját kezdi meg a Ház kedden. Az orbánista képviselők, valamint a díszletellenzék napirend előtti felszólalásokkal nyitja az ülésnapot, majd „megemlékeznek a madarak és fák napjáról”.

Ezt követően kezdik meg az alaptörvény tizedik módosításáról szóló vitát. A változtatás megadná a kormánynak azt a felhatalmazást, hogy ha kell, az Ukrajnában folyó háború miatt gyors döntést hozhasson!

Az alaptörvény módosításával együtt tárgyalja meg az Országgyűlés a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló előterjesztést is.

Az Országgyűlés ugyancsak megvitatja a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről szóló törvényjavaslatot, majd napirend utáni felszólalásokkal zárja keddi munkáját.

Kapcsolódó hírek