Közel 200 milliót találtak egy minisztériumi tanácsosnál, azt mondta rá, a nyugdíjas anyja pénze

Közel 200 milliót találtak egy minisztériumi tanácsosnál, azt mondta rá, a nyugdíjas anyja pénze
Fotók: Magyarország Ügyészsége

Pályázati visszaélések, vesztegetés gyanúja miatt csaptak le a nyomozók több minisztériumi dolgozóra Magyarországon – tudta meg a 24.hu. A gyanú szerint az ügyintézések megolajozásában és az ellenőrzések elsimításában segítettek csúszópénzért cserébe.

A nyomozás során a Központi Nyomozó Főügyészség látókörébe került a Pénzügyminisztérium egyik tanácsosa is, akinek

  • a lakásán tartott széfben 3,5 millió forintot,
  • majdnem tízezer amerikai dollárt (3,3 millió forintot),
  • valamint több mint nyolcezer eurót (3 millió forintot) találtak,

egy, a Belvárosi Pénzügyi Zrt.-nél kezelt széfből pedig – amelyhez a kormánytanácsosnak is hozzáférése volt – további 180 millió forint készpénz került elő.

A 24.hu által ismertetett ügyészségi dokumentumok szerint a pénzről a minisztériumi tanácsos azt állította, hogy az édesanyja vagyona, amit kezelésre, használatra, megőrzésre vett át tőle.

Az ügyészség szerint azonban a készpénz eredete nem igazolt. A letartóztatott kormánytanácsos anyja nyugdíjas, korábban Bács-Kiskunban volt fogorvos.

A gyanú szerint az elkövetők részben uniós támogatásokból finanszírozott, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében kiírt pályázatokkal kapcsolatban követtek el korrupciós bűncselekményeket.

A szóban forgó pénzügyminisztériumi tanácsos az ügyészség szerint jól szervezett rendszert épített ki, ő tartotta a kapcsolatot a pályázatírókkal, a támogatást igénylő cégek vezetőivel, akiket segítettek abban, hogy sikeresek legyenek a kérelmeik, illetve kedvezően végződjenek az azokkal kapcsolatos ellenőrzések.

Kapcsolódó hírek