Időjárás

Lehűlés és özönvíz: hétvégére rendesen elromlik az időjárás, mutatjuk a friss előrejelzést

Bűnügy

Fejbe lőtte magát egy férfi Budán, a szomszédok hallották a lövést

Bűnügy

Orbán Viktor megszólalt az Esztergomban történt robbantás kapcsán

Olaszországban június közepéig kötelező marad a maszkhasználat bizonyos zárt terekben

„A diszkókban fenntartják a maszkviselési kötelezettséget, de tánc közben le lehet venni.”

RövidenRöviden
Olaszországban június közepéig kötelező marad a maszkhasználat bizonyos zárt terekben
Fotó: protezionecivile.gov.it

A tömegközlekedési eszközökön, a mozikban, színházakban, diszkókban fenntartják a maszk kötelező használatát Olaszországban egészen június 15-ig – jelentette be Roberto Speranza olasz egészségügyi miniszter csütörtökön. Speranza hangoztatta, hogy

május elsejétől eltörlik az összes járványkorlátozást, egyedül egyes zárt helyeken marad kötelező a maszkviselés.

A korlátozások eltörlése mindenekelőtt azt jelenti, hogy vasárnaptól már semmilyen oltási vagy védettségi igazolásra nem lesz szükség. Kivételt a kórházak, más egészségügyi intézmények és idősotthonok jelentenek, melyekben december 31-ig fenntartják a az oltási kötelezettséget ellátottak, dolgozók és látogatók számára is.

Május elsejétől Olaszország „szabad lesz, de ez nem azt jelenti, hogy vége a pandémiának” – tette hozzá az egészségügyi tárca vezetője.

Május elsejétől nem kötelező többé a maszkhasználat az üzletekben, sem az eladók, sem a vásárlók számára.

Más zárt terekben június 15-ig fenntartják az FFP2 típusú maszkok viselésének kötelezettségét, ami a városi és a hosszú távú közlekedési eszközökre vonatkozik, a mozikra, színházakra, szórakozóhelyekre, valamint zárt térben rendezett sporteseményekre. A diszkókban is fenntartják a maszkviselési kötelezettséget, de tánc közben le lehet venni.

A munkahelyeken a maszk viselése nem kötelező, de „erősen ajánlott” – tette hozzá Andrea Costa egészségügyi államtitkár. Kivételt a kórházak, egészségügyi intézetek, idősotthonok képviselnek, melyekben mindenki számára kötelező marad a maszkok viselése.

Tavaly május elején Olaszország zárlat alatt volt, ami június első hetéig tartott. Szabadtéren a maszkviselési kötelezettséget július elsejétől törölték el, zárt térben mostanáig érvényes maradt.

Egy évvel ezelőtt április 28-án mintegy négy millió beteget tartottak számon, aki 2020 februárja óta elkapta a fertőzést. Számuk mostanra túllépte a tizenhat milliót. Tavaly ilyenkor a halottak száma valamivel több mint 118 ezer volt, most megközelíti a 164 ezret.

Ezek is érdekelhetnek

Halálosan megfenyegette David Pressmant egy tápiószecsői férfi, őrizetbe vették

Beállt az agyhalál: a Fidesz-KDNP nem támogatja a svédek NATO-csatlakozását, mert nem tetszett nekik egy film a svéd köztévében

Eltűnt egy magyar hegymászó az Alpokban, nagy erőkkel keresik

Valószínűleg elhunyt a magyar hegymászó, nem keresik tovább Győrffy Ákost Olaszországban

Meghalt Silvio Berlusconi

Enyhén növekszik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja