Orbán szlovén szövetségese kikapott a választáson

Orbán Viktor miniszterelnököt fogadja Janez Jansa szlovén kormányfő Bledben 2020. augusztus 30-án.
Orbán Viktor miniszterelnököt fogadja Janez Jansa szlovén kormányfő Bledben 2020. augusztus 30-án. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Vivien Cher Benko

Elvesztette a szlovén parlamenti választást a Janez Jansa által vezetett populista jobboldali Szlovén Demokrata Párt – írta az AP hírügynökség az exit pollok alapján.

A MTI az urnazárás után nyilvánosságra hozott, a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló felmérésre hivatkozva úgy fogalmazott, a Robert Golob vezette, újonnan alapított balközép Szabadság Mozgalom (Gibanje Svoboda) nyert a vasárnapi választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani.

Az exit poll adatokat a szlovén közszolgálati televízió este hét óra után hozta nyilvánosságra.

A választók megkérdezésén alapuló felmérés szerint a Szabadság Mozgalom 42 mandátumot szerzett, a második helyre a Janez Jansa miniszterelnök vezette jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) került 26 mandátummal. Őt követi a konzervatív Új Szlovénia (NSi) 8, a Szociáldemokraták (SD) 7 és a Baloldal (Levica) 5 képviselői hellyel a 90 fős parlamentben.

Egy-egy garantált mandátuma lesz a magyar és az olasz kisebbségnek is. Rájuk csak a nemzetiségek szavazhattak.

A hvg.hu cikke megjegyzi, Janez Jansa Orbán Viktor magyar miniszterelnök egyik legnagyobb szövetségesének számít az európai politikában. A szlovén kormányfő, akinek pártja az Európai Néppárthoz tartozik, mindenáron szerette volna a Fideszt benntartani a pártcsaládban.

Kapcsolódó hírek