Sport

Brutálisan emelkedik a magyar olimpiai érmesek díjazása

Belföld

Visszaszóltak a bankok a „védelmi pénzt” szedő Orbánéknak

Bűnügy

Megöltek egy nőt a XIX. kerületben

Az ellenzékiek háromnegyede szerint Gyurcsány eltűnése segítené a kormányváltás

GYURCSÁNY Ferenc
Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, volt szocialista miniszterelnök beszédet mond a Demokratikus Koalíció (DK) XI. kongresszusán és ellenzéki előválasztási kampánynyitó rendezvényén a Kongresszusi Központban 2021. augusztus 29-én. Fotó: MTI/Mohai Balázs

A nem kormánypárti szavazók háromnegyede szerint több esély lenne a kormányváltásra, ha Gyurcsány Ferenc visszavonulna

– derül ki az Iránytű Intézet friss kutatásából, melyben a negyedik, eddigi legnagyobb kétharmados Fidesz-győzelem lehetséges okairól faggatták az ellenzéki és bizonytalan voksolókat.

A 24.hu összegzése szerint az elemzés 852 olyan választó véleményét tükrözi, aki nem a Fideszt támogatta, vagy egyáltalán nem szavazott. 47 százalékuk magában a rendszerben (a Fidesz anyagi és médiafölényében) látta a vereség kulcsát, minden második válaszadó viszont az ellenzék felelősségét is firtatja.

Személyi felelősség tekintetében a válaszadók 26 százaléka mondta azt, hogy ellenzéki oldalon mindenkit egyformán terhel a felelősség a kudarcért.

Jakab Pétert a válaszadók 3 százaléka nevezte meg mint felelőst, Márki-Zay Pétert a nyilatkozók 20, Gyurcsány Ferencet pedig a válaszadók 19 százaléka mondta hibásnak.

Gyurcsány személye kapcsán állítólag még a DK-hívők 42 százaléka is azon az állásponton van, hogy visszavonulása javítaná a kormányváltás esélyeit, 54 százalékuk szerint viszont ez a lépés nem bírna pozitív hozadékkal.

Az elemzés kiemeli: a DK-s választók ugyan kedvelik Gyurcsányt, ugyanakkor tudják, hogy személye sokakat taszít, de nem zárható ki, hogy a legnagyobb ellenzéki párttá duzzadt Demokratikus Koalíció sok olyan embert tud megszólítani, akik egyébként fáznak az egykori miniszterelnöktől.

Márki-Zay Péter esetén a válaszadók 49 százaléka mondta azt, hogy visszavonulása segítené az ellenzéket, 46 százalék szerint viszont nem. MZP távozását leginkább a Mi Hazánk, az MSZP-Párbeszéd és a DK szavazói gondolják hasznosnak, legkevésbé viszont a Momentum, a MKKP és a Jobbik támogató vannak ezen az állásponton.

A hódmezővásárhelyi polgármester megítélése egyébként az ellenzéki körökben rendkívül ellentmondásos: a Medián mérése szerint az egyesült ellenzéket támogatók egy része gondolta csak őt alkalmas miniszterelnöknek, 12 százalékuk viszont nem választotta volna őt Orbán Viktorral szemben.

Ez is érdekelhet:
DH: Magyarországon nőttek a legnagyobb mértékben az ingatlanárak az EU-ban

Kapcsolódó hírek

Elmagyarázta a MÁV, hogyan kell melegben utazni és miért egyre több a késés, vonatkimaradás

Jön a vihar! Másodfokú riasztást adtak ki két megyére

Nagy bejelentést tett Gyurcsány Ferenc

Lázár János gusztustalan dologgal vádolja Márki-Zay Pétert

Magyar Péter tovább üti-veri Gyurcsányt: „egyértelművé tette, hogy 2026-ban is segíteni kívánja Orbán hatalomban tartását”

Pottyondy Gyurcsánynak: Ön egy agresszív, toxikus hazudozó, pusztít és mérgez

Sorvezetőt adott ki a DK, hogy mit kell kommentelni, ha Gyurcsány Ferencet bántják

Gyurcsány azzal fenyeget, hogy a folytatják

Elképesztő, ami a Tisza Párt támogatottságával történik a választás óta

Írd te a Röviden híreit! Szerkesztő-újságírót keresünk, részletek itt!