Közlekedés

Káosz a záhonyi határra vezető főúton, közleményt adott ki a rendőrség

Időjárás

Megszünteti a kormány az Országos Meteorológiai Szolgálatot

Bulvár

Orbán Viktor azon vihog a TikTok-on, hogy megbénította Budapest közlekedését a havazás

Az ellenzékiek háromnegyede szerint Gyurcsány eltűnése segítené a kormányváltás

RövidenRöviden
Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, volt szocialista miniszterelnök beszédet mond a Demokratikus Koalíció (DK) XI. kongresszusán és ellenzéki előválasztási kampánynyitó rendezvényén a Kongresszusi Központban 2021. augusztus 29-én.
Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, volt szocialista miniszterelnök beszédet mond a Demokratikus Koalíció (DK) XI. kongresszusán és ellenzéki előválasztási kampánynyitó rendezvényén a Kongresszusi Központban 2021. augusztus 29-én. Fotó: MTI/Mohai Balázs

A nem kormánypárti szavazók háromnegyede szerint több esély lenne a kormányváltásra, ha Gyurcsány Ferenc visszavonulna

– derül ki az Iránytű Intézet friss kutatásából, melyben a negyedik, eddigi legnagyobb kétharmados Fidesz-győzelem lehetséges okairól faggatták az ellenzéki és bizonytalan voksolókat.

A 24.hu összegzése szerint az elemzés 852 olyan választó véleményét tükrözi, aki nem a Fideszt támogatta, vagy egyáltalán nem szavazott. 47 százalékuk magában a rendszerben (a Fidesz anyagi és médiafölényében) látta a vereség kulcsát, minden második válaszadó viszont az ellenzék felelősségét is firtatja.

Személyi felelősség tekintetében a válaszadók 26 százaléka mondta azt, hogy ellenzéki oldalon mindenkit egyformán terhel a felelősség a kudarcért.

Jakab Pétert a válaszadók 3 százaléka nevezte meg mint felelőst, Márki-Zay Pétert a nyilatkozók 20, Gyurcsány Ferencet pedig a válaszadók 19 százaléka mondta hibásnak.

Gyurcsány személye kapcsán állítólag még a DK-hívők 42 százaléka is azon az állásponton van, hogy visszavonulása javítaná a kormányváltás esélyeit, 54 százalékuk szerint viszont ez a lépés nem bírna pozitív hozadékkal.

Az elemzés kiemeli: a DK-s választók ugyan kedvelik Gyurcsányt, ugyanakkor tudják, hogy személye sokakat taszít, de nem zárható ki, hogy a legnagyobb ellenzéki párttá duzzadt Demokratikus Koalíció sok olyan embert tud megszólítani, akik egyébként fáznak az egykori miniszterelnöktől.

Márki-Zay Péter esetén a válaszadók 49 százaléka mondta azt, hogy visszavonulása segítené az ellenzéket, 46 százalék szerint viszont nem. MZP távozását leginkább a Mi Hazánk, az MSZP-Párbeszéd és a DK szavazói gondolják hasznosnak, legkevésbé viszont a Momentum, a MKKP és a Jobbik támogató vannak ezen az állásponton.

A hódmezővásárhelyi polgármester megítélése egyébként az ellenzéki körökben rendkívül ellentmondásos: a Medián mérése szerint az egyesült ellenzéket támogatók egy része gondolta csak őt alkalmas miniszterelnöknek, 12 százalékuk viszont nem választotta volna őt Orbán Viktorral szemben.

Ezek is érdekelhetnek

Százból csak 6 fiatal dolgozna még 2033-ban is Magyarországon

Gulyás Gergely: továbbra is Gyurcsány Ferenc a főnök

Hála a vidéknek, ismét emelkedőben a Fidesz támogatottsága

A ruszkibérenc magyar kormányfő azt követeli, vegyék le az ukrán csatlakozás témáját a jövő heti EU-csúcs napirendjéről

Fidesz: Gyurcsányék cserben hagyták a nyugdíjasokat

Donáth Anna beleszállt Gyurcsányba: „a Momentum az utolsó mohikán”