Gazdaság

Hatalmas bónuszt kap minden dolgozó a kecskeméti Mercedes-Benz-gyárban

Bulvár

„Mi van, bazmeg, gyere ki!” – Újabb részeg, őrjöngő fideszeseket vettek videóra

Bűnügy

Bizonyíték került elő arról, hogy Orbán Viktor döntött a pedofil igazgató kitüntetéséről

Eltűnt egy barlangi búvár a jósvafői barlangban

Ötven barlangi mentős keresi, a mentést nehezíti, hogy a felkeveredett agyag miatt gyakorlatilag nincs látótávolság.

RövidenRöviden

Feltáró merülés közben eltűnt egy barlangi búvár a Jósvafő határában nyíló Kossuth-barlangban vasárnap délután, ötven barlangi mentős jelenleg is keresi.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat tájékoztatása szerint a búvár a tervezett merülése után nem tért vissza a merülés kezdőpontjához, az eltűnt búvárt biztosító merülőtársai az ismert járatokban nem találták meg.

A mentésben a Magyar Barlangi Mentőszolgálat mellett a Barlangi Mentők Észak-magyarországi Egyesülete, a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat és a szlovákiai Speleo Roznava barlangi mentői, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, a katasztrófavédelem, a Pest Megyei Kutató-Mentőszolgálat munkatársai, a Neptun Búvár Klub és Mentőcsapat, az Amphora Búvár Klub és számos magasan képzett, barlangi körülmények között végrehajtott merülésben tapasztalt mentőbúvár és segítő vesz részt.

A Nagy-Tohonya-forrás mögött húzódó Kossuth-barlangot az 1950-es években tárták fel. A barlang végpontját sokáig a Reménytelen-szifon jelentette. E járatot több évtizednyi kutatómunka után 2009-ben úszták át az Amphora Búvár Klub kutatói. Az áttörés után képződményekben gazdag légteres termek és további víz alatti járatok növelték a barlang ismert hosszát, amely ma meghaladja az 1500 métert, míg vertikális kiterjedése a 60 métert.

Vasárnap a 3. szifon járatait kutatták a feltáró búvárok.

A mentést nehezíti az, hogy a barlang e része nagyon szűk, és jelenleg a járatokat kitöltő vízben a felkeveredett agyag miatt gyakorlatilag nincs látótávolság.

A hétfő hajnalban véget ért, másfél órás merülés résztvevői a barlang jelenleg ismert végpontja környékén, 40 méter mélyen azt tapasztalták, hogy a járat korábbi átjárhatósága megszűnt, a járatban a rossz látási viszonyok közötti tájékozódást segítő vezetőkötél teljesen beágyazódott az agyagba.

Jelenleg előkészületek zajlanak, a mentő búvárok és a barlangi mentők a további kutató merülésekre készülnek. Délelőtt újabb mentőerők érkeznek a barlanghoz.

Ez is érdekelhet

Holttestet találtak Budapesten, az Örs vezér téren

Lezuhant egy vitorlázórepülő Budaörsön

Káosz, tömegbaleset az M7-esen Velencénél, több tucat jármű érintett

Kigyulladt egy társasházi lakás Gyöngyösön, 24 embert kellett kimenekíteni az épületből

Halálos baleset Kerekegyháza határában, frontálisan ütközött egy biciklist előző autó

Tisztítószert szórtak az óvodások reggelijébe Pilisborosjenőn, több kisgyerek rosszul lett