Elemzők: történelmi győzelmet aratott a Fidesz-KDNP a választáson

Három kormányközeli „elemzőcég” munkatársa is egyetértett ebben.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke győzelmi beszédet mond a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén, a Bálnában az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án.
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke győzelmi beszédet mond a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén, a Bálnában az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Történelmi győzelemként értékelték az Orbán Viktor kormányfő vezette Fidesz-KDNP által a vasárnapi országgyűlési választásokon elért eredményt a Nézőpont Intézet által szervezett hétfői budapesti rendezvény „meghívott elemzői”, akik szerint egy „kormányerősítő, ellenzékváltó” szavazáson vagyunk túl, amely valójában miniszterelnök-választásról szólt.

A „Ki nyert ma?” című, az országgyűlési választást értékelő rendezvényen Kovács István, az orbánista Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója azt mondta: történelmi nagyságú győzelem volt a vasárnapi, amelyet az Orbán Viktor nevével fémjelzett Fidesz-KDNP-lista és az egyéni választókerületekben a jelöltjei elértek.

Mráz Ágoston Sámuel, a szintén kormányközeli Nézőpont Intézet vezetője szerint a vasárnapi egy kormányerősítő és ellenzékváltó választás volt. Soha a magyar választástörténetben ilyen erős felhatalmazást kormány még nem kapott demokratikus választáson – jelentette ki.

Barthel-Rúzsa Zsolt, az ugyancsak a kormánykötelékbe tartozó Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány elnökhelyettese a többi elemzővel egyetértve (:DD) arról beszélt, hogy miniszterelnök-választásról szólt a vasárnapi voksolás.

Kapcsolódó hírek