Időjárás

Intenzív havazásra figyelmeztet a Közút, néhány órán belül komoly fennakadás lehet ezekben a megyékben

Időjárás

Kiadós havazás, ónos eső jöhet a folytatásban, de délen, délkeleten akár 15 fokot is mutathat a hőmérő

Belföld

Elfogta a svájci légierő Szijjártó Péter gépét

Felismeri a kutyád a hangodat?

HirdetésHirdetés
Felismeri a kutyád a hangodat?

Nem mondunk újat azzal, hogy a kutyánknál nagyobb rajongóval nem találkozhatunk. Ők azok, akik lesik minden mozdulatunkat, akik farokcsóválva ugranak a nyakunkba, mikor visszatérünk a szemét kivitelét követően, akik örömmel ébresztenek fel puszikkal és akik nélkül nem élet az élet.

A kutyák éppúgy kötődnek a gazdájukhoz, mint fordítva. A legújabb tanulmány pedig nemcsak az erőteljes kötődésről adhat tanúbizonyságot, hanem arról a tényről is, hogy a kutya minden vizuális inger nélkül képes felismerni gazdája hangját.

A tanulmány részletei

A tanulmányt az ELTE etológusai végezték, majd jelentették meg az Animal Cognition folyóiratban. A kutatás arra fókuszált, hogy a kutyák képesek-e csupán hang alapján azonosítani a gazdájukat. Nem kétség, a kutya ismeri a gazdája hangját, azonban mi az az inger, ami alapján először felismer? Képes a hangokat a szaglás által érzékelt illatanyagok vagy a látás által érzékelt képek elé helyezni? A gyakorlati kísérletet egy bújócska által szemléltették, amelyben 28 gazdi és kedvenceik vettek részt.

Két búvóhely közül az egyikben a gazdi bújt el, míg a másikban egy teljesen ismeretlen ember rejtőzködött. Egy előre felvett hanganyagon a gazdi szólalt meg, amelyet onnan játszottak le, ahol a kutya gazdája bújt el. A felvételen nem a kutyát hívta magához és nem a kutya számára ismerős szavakat sorolt, csupán egy semleges szöveget kellett felolvasnia, például egy receptkönyv egyik lapját. Azon a helyszínen, ahol az idegen ember rejtőzködött, szintén lejátszásra került egy felvétel az idegen hangjával és szintén egy semleges szöveggel. A kutya feladata ‘csupán’ annyi volt, hogy megtalálja a gazdáját és messziről felismerje annak búvóhelyét.

A gazdi és a kutya közötti kapocs

A játék nem egyetlen körből állt, így több kihívásnak is ki voltak téve a kutyusok, így megközelítőleg a gazdi hangján kívül más, 14 idegen hangot is hallhattak és tehettek a gazdájuktól különbözővé. Voltak olyan felvételek, amelyeken az egyén hangja nagyban hasonlított a gazdájáéhoz, de voltak olyanok is, ahol teljesen különbözött, megkönnyítve ezzel a dolgukat. Felmerülhet a kérdés, hogy mi van akkor, ha a kutya nem is a hang alapján, hanem illatanyagok szerint különböztette meg a gazdit az idegentől?

Ennek a lehetőségét is kizárták, hiszen a kutyának távolabb kellett eldöntenie, melyik a helyes irány, volt olyan eset is, hogy az idegen ember oldaláról került lejátszásra a gazda hangja, és a kutyus ekkor is eltalálta a helyes irányt. A sikeresség 82%-ra tehető.

Amennyiben szeretnél még több érdekességet megtudni, akkor keresd fel a Kutyabarát Magazin Életmód rovatát, és olvass még több hasznos és érdekes cikket.

Általánosságban az ember a hangszínt, a hangmagasságot és a zajosságot használja a hangok eredményes megkülönböztetésére. A kutyákkal sincs ez másképp, ugyan a hangszín nem szolgál annyi információval, mint a hangmagasság és zajosság.

Ezek is érdekelhetnek

Most hétvégén van az óraátállítás, néhány járat menetrendjét érinti

„De legalább kormányozni tudnak”: csökkenti a túró rudi áfáját a kormány

Kampány indul a temetőkben, hogy az emberek ne hordják haza szeretteik urnáit

„Újabb Mi Hazánk-siker: 18 év alatt nem látogatható a Nemzeti Múzeum kiállítása”

Kutatás: a magyar fiatalok alig harmada elégedett csak az életével

Esni tanítják a magyar kerékpárosokat