Kijevbe látogat a lengyel, a cseh és a szlovén kormányfő

Orbán Viktor továbbra is „stratégiai nyugalomban” lapít.

Tüzérségi lövedék által sújtott többemeletes épület Kijev Podil városrészében 2022. március 15-én.
Tüzérségi lövedék által sújtott többemeletes épület Kijev Podil városrészében 2022. március 15-én. Fotó: Musienko Vladislav/UNIAN

Az oroszok által bombázott ukrán fővárosba, Kijevbe látogat kedden Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén kormányfő, valamint Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal kormányfővel – közölte a varsói kormányfői hivatal.

A közlemény szerint a politikusok az Európai Tanács nevében indulnak Kijevbe, az útról előzőleg Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, valamint Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével egyeztettek, a nemzetközi szervezetek, ezen belül az ENSZ révén pedig tájékoztatták róla a nemzetközi társadalmat.

A látogatás célja, hogy megerősítsék az Európai Unió „egyértelmű támogatását Ukrajna szuverenitása és függetlensége számára”, valamint bemutassák az ukrán államnak és társadalomnak szánt széleskörű támogatási csomagot – írták.

Orbán „tud róla”, de nem megy

Arról, hogy „Európa erős embere”, a „bátrak közt a legbátrabb” Orbán Viktor is velük tartana-e, szó sincs, bár ez annak fényében nem túl meglepő, hogy a magyar miniszterelnök az orosz agresszió kitörése óta nem tudja eldönteni, hogy mennyire halkan drukkoljon Putyin terjeszkedésének, és mennyire hangosan szabad elítélnie barátja véres háborúját.

Havasi Bertalan, Orbán sajtófőnöke a hvg.hu kérdésére azt válaszolta:

„A miniszterelnök tud a látogatásról, de most nem megy Kijevbe.”

Kapcsolódó hírek