Bulvár

Büdös bunkó: Kern András megint a járdára parkolt a szarjával

Belföld

Drámai felvételt tettek közzé a szinte magatehetetlenül fekvő Karsai Dánielről

Bűnügy

Lelőttek egy férfit Komádiban

Friss kutatás: kiderült, hol imádják Orbánt, és hol rúghat labdába Márki-Zay Péter is

Friss kutatás: kiderült, hol imádják Orbánt, és hol rúghat labdába Márki-Zay Péter is
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Terjedelmes felmérést készített a Závecz Research, melyben több aspektusból azt járták körül, hogy melyik hazai politikus mennyire népszerű – vagy éppen népszerűtlen.

A felmérés még az orosz-ukrán háború előtt készült, a felnőtt népességre fókuszált, a válaszadóknak pedig egytől ötig (1 = ellenszenves, 5 = rokonszenves) terjedő skálán kellett értékelniük a Fidesz és az ellenzéki pártok vezető politikusait – olvasható a kutatásról beszámoló Telex cikkében.

A teljes népesség körében Orbán Viktor viszi a pálmát 43 pontos népszerűségi mutatóval. Őt Szijjártó Péter (39), valamint Novák Katalin (38) követi. A negyedik helyre Jakab Péter jött fel 37 ponttal, két pontot ráverve Dobrev Klárára. Fekete-Győr András 34 ponttal előzi a 33 pontos Karácsony Gergelyt, aki holtversenyben van a szintén 33 pontos Varga Judittal.

Márki-Zay Péter a teljes népesség körében 32 pontot kapott, őt Donáth Anna, Ungár Péter és a Kutyapártot vezető Kovács Gergely (31-31-31) követi. Gyurcsány Ferencet utolsó előtti helyre tették a válaszadók, 29 pontja arra elég, hogy három pontot ráverjen a mi hazánkos Toroczkai Lászlóra, akitől még nála is jobban herótja van a válaszadóknak.

A falusiak Orbánt imádják, a városiak Márki-Zay-t is

A felmérés Budapestre, megyeszékhelyekre, városokra, valamint községekre is kiterjedt. E szerint vizsgálva a népszerűséget szintén Orbán Viktor dominanciája látszik. Márki-Zay Péter a főváros esetén 3 ponttal, a megyeszékhelyek esetén 7 ponttal marad el tőle, a városok tekintetében 38-38 ponttal holtverseny van a miniszterelnök és kihívója között, míg a falvak 52 ponttal egyértelműen Orbánt éltetik. Itt Márki-Zay mindössze 21 pontot kapott, ami egyetlen ponttal több, mint amennyit Gyurcsány Ferencnek sikerült összegyűjtenie.

A Závecz az ellenzéki pártszövetség, valamint a kormánypártok listájára szavazók vetületében is vizsgálta a politikusi népszerűséget. Ebben a szegmensben Orbán 79, Márki-Zay 61 pontot kapott híveitől.

A kutatás összefoglalója Závecz Tibort idézve rámutat: a 2-3 pontos különbség nem feltétlenül mérvadó, 4-5 pontos differenciából viszont már le lehet vonni következtetéseket.